PUNJENE PAPRIKE
Klasika koja uvijek prolazi,
posebno u proljeće i ljeto. Definitivno ih obožavam, a ovako zapečene u rerni
su perfektne.
Sastojci:
1 kg sitnijih svježih paprika
Nadjev:
1 pakovanje Fanta za punjene paprike i sarmu
500 gr mljevenog mesa
4 stručka mladog luka
5 režnjeva bijelog luka
1 mrkva
100 gr riže
1 kašika sitno nasjeckanog peršuna
+
1 mrkva
2 kašike sos paradajza
1 kašičica mljevene crvene paprike
2 kašike brašna
2 supene kašike svježe nasjeckanog peršuna
1 kg sitnijih svježih paprika
Nadjev:
1 pakovanje Fanta za punjene paprike i sarmu
500 gr mljevenog mesa
4 stručka mladog luka
5 režnjeva bijelog luka
1 mrkva
100 gr riže
1 kašika sitno nasjeckanog peršuna
+
1 mrkva
2 kašike sos paradajza
1 kašičica mljevene crvene paprike
2 kašike brašna
2 supene kašike svježe nasjeckanog peršuna
Pripremiti Fant mješavinu prema
uputstvu na vrećici. Neka odstoji 10-tak minuta.
Mljeveno meso možete propržiti
na malo ulja, ponekad i ja to radim, ali danas nisam i opet je bilo super.
Crveni i bijeli luk, mrkvu i
peršun u blenderu sitno isjeckati.
U mješavinu Fanta dodati
mljeveno meso, isjeckani luk i mrkvu i rižu. Sve zajedno dobro izmješati pa
napuniti paprike.
U pekač ili dublji pleh poredati
napunjene paprike, mrkvu isjeckati na krugove i posuti preko paprika.
Rernu zagrijati na 180 stepeni.
U posudici izmješati sos
paradajz, mljevenu crvenu papriku, brašno i dodati vode toliko da mješavina
bude tečnija i bez grudvica.
Preliti preko paprika, a zatim
sve skupa zaliti vrelom vodom da se potope paprike i staviti u zagrijanu rernu.
Krčkati ih u rerni oko sat i po
vremena.
Kad su paprike gotove posuti ih sitno sjeckanim
peršunom i poslužiti uz pavlaku, mileram ili onako solo.
Primjedbe
Objavi komentar