nedjelja, 2. veljače 2014.

ZAPEČENE PUNJENE PALAČINKE

Probajte, odlične su!



Tijesto za palačinke - 8 komada:

2 jaja
2 šolje mlijeka
1/2 šolje mineralne vode
2 kašike maslinovog ulja
1,5 šolja brašna
1 kašičica soli

Nadjev:

500 gr mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
1 manja svježa paprika
1 kašika nasjeckanog peršuna
3 kašike prezle
1 jaje
vegeta i biber po ukusu
origano

Preljev:

2 jaja
1 dcl mlijeka
2 velike kašike kisele pavlake
so

200 gr izrendanog Gauda sira


U zdjeli izmješati mljeveno meso, jaje, sitno isjeckan crveni luk i svježu papriku, peršun, dodati prezlu /može i natopljena i ocijeđena sredina jedne kriške hljeba/, pa dodati začine - vegetu, biber, origano.
Rukom sjediniti da smjesa bude kompaktna, podijeliti je na 8 dijelova i formirati 8 valjčića (kao na slici). 


Napraviti smjesu za palačinke od jaja, mlijeka, mineralne vode, maslinovog ulja, soli i brašna. Ostaviti u frižider na pola sata.

Za to vrijeme dok smjesa za palačinke odmara, na laganoj vatri ispržiti valjčiće od mesa da lijepo porumene sa svih strana i da se ispeku i unutra.
Isprženo ostaviti u tanjir sa strane.



Na teflon tavi uz minimalno dodavanje ulja ispeći 8 palačinki.
Pokrivati ih aluminijskom folijom da se ne hlade.


Na svaku palačinku u donjem dijelu staviti komad isprženog mesa, sa strana palačinku preklopiti i saviti je.



Zarolane palačinke poredati u uljem podmazan pleh.


Umutiti jaja sa mlijekom i pavlakom, malo posoliti i preliti preko pripremljenih palačinki. Odozgo posuti izrendanu Gaudu.

Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 15-20 minuta da se sir istopi i lijepo porumeni.


Poslužiti toplo kao samostalan obrok uz salatu koju volite ili neko dinstano povrće. 

Zasitno i ukusno jelo, ljubiteljima ove vrste hrane, toplo preporučujem :)



Nema komentara:

Objavi komentar