ponedjeljak, 3. veljače 2014.

TURBANI

Fantastična turska peciva!




Tijesto:

800 gr brašna  
1 dcl maslinovog ulja  
 2 jaja  
1 kašika soli  
 1 kafena kašika šećera  

2 kesice suhog kvasca  
                                                     2,5-3 dcl mlakog mlijeka (po potrebi)

Premaz:

 200 gr putera

Nadjev:

100 gr feta sira

U mlako mlijeko sipati suhi kvasac i šećer, promiješati i ostaviti da nadođe.

U brašno sipati so, umućena jaja, maslinovo ulje, nadošli kvasac i zakuhati srednje tvrdo tijesto.

Dobro ga izraditi rukama i odmah prebaciti na pobrašnjen sto i formirati 6 loptica. Fino ih nakuhati i ostaviti na pobrašnjem stolu pokrivene krpom da odstoje 30 minuta.

U šerpi rastopiti puter.

Svaku kuglu tijesta razvući što tanje u pravougaonik. Slagat ćete dvije gomile od po 3 pravougaonika.
Prvi premazati rastopljenim puterom, preko staviti drugi dio, premazati pa treći i njega premazati.

Savijati odozgo prema dole, odozdo prema gore i sa strana, da dobijete nešto poput pisma. Naravno svaki put kad savijate u pismo, premazujete puterom.


Isto ponoviti sa druga 3 pravougaonika.


Formirane kocke zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 30 minuta.


Nakon 30 minuta, tijesto prebaciti na pobrašnjen sto.

Razvaljati ga u pravougaonik debljine 0,5-0,6 mm i sjekačem za tijesto rezati šire trake 1,5 - 2 cm.

Svaku traku zarolati kao na slici, s tim da kraj trake pritisnete na vrh.
Formirane spiralice ostaviti tako da odstoje na stolu dok isto uradite sa drugim dijelom tijesta.



Oklagijom razvući svaku spiralicu na prečnik od 10-12 cm i u sredinu staviti kocku feta sira.
Rukama skupiti ka vrhu i zalijepiti vrh prstima, kao što radite kad pravite buhtle, s tim što ih ne okrećete na tu stranu nego ih ostavite tako kako ste ih zalijepili.



Turbane poredati u pleh obložen pek papirom, premazati puterom i ostaviti da odstoje još 30 minuta.



Rernu zagrijati na 180 stepeni i turbane peći 15-20 minuta da lijepo porumene.

Ispečene ponovo premazati puterom i ostaviti da stanu 5-6 minuta, a  zatim - slobodno navalite na njih.



NAPOMENA: Od ove mjere sam dobila 20 turbana i pekla sam ih u velikom plehu od rerne.

Poslužiti uz jogurt za doručak, večeru ili druženje s prijateljima.
Doslovno ih ne trebate ni žvakati, sama se tope, divno se listaju, ma fantazija od peciva :))))


Nema komentara:

Objavi komentar