ponedjeljak, 3. veljače 2014.

STARTER ZA HLJEB I PECIVA

Starter je smjesa koja se dodaje u pripremi hljeba i peciva, kako bi što duže zadržala svježinu, a pri tom bila ukusnija i ljepša.

Hljeb pripremljen sa starterom je teži nego obični hljeb, lijepo naraste, mekan je, ukusan, a svježinu zadrži i do 3-4 dana. Možete ga dodati u pripremu slatkih i slanih kiflica, kao i bilo koje druge vrste peciva, dakle za sve što radite sa dizanim tijestom.

Ovo je osnovni recept, a količinu prilagodite svojim potrebama, jer u frižideru može stajati najviše do 3 dana.

Ova mjera koju ću navesti, dovoljna je za jedan hljeb od 1 kg brašna. Ako želite raditi peciva i hljeb i narednih par dana, pripremite veću količinu i stavite ga u frižider.

Bitno je da prije upotrebe izvadite iz frižidera i da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi se zagrijao.




Mjera za standardni hljeb od 1 kg brašna je slijedeća:

1 kafena šoljica brašna
3 kafene šoljice vode



Brašno preliti sa 1 šoljicom vode i dobro ga izmiješati žicom da nema grudvica.

Ostatak vode zakuhati, pa kad provrije, dodati smjesu sa brašnom i žicom neprestano miješati da se dobije smjesa nalik pudingu.

Skloniti sa ringle, prekriti prozirnom folijom (da se ne stvori korica) i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.




Ako želite koristite ga odmah nakon hlađenja, a ako ne, ostavite tako pokriveno folijom u frižider.
Starter se prilikom pravljenja tijesta samo umiješa u brašno sa ostalim sastojcima i radi se kao i svaki drugi hljeb.

Nadam se da, nakon što isprobate starter u tijestu, više nikada nećete raditi hljeb i peciva bez njega. 

Nikakvih aditiva, sve prirodno, a hljeb je jednostavno - savršen!

Nema komentara:

Objavi komentar