ponedjeljak, 3. veljače 2014.

STARINSKI KUGLOF

Bez putera i praška za pecivo...  Jako fin :)




Mjera je srednja šoljica za kafu - 0,75 dl!

5 jaja
4 šoljice šećera
2 šoljice ulja
5 šoljica brašna
100 gr suhih brusnica (to sam dodala ja a u originalnom receptu se ne stavlja ništa)
1 kašika kakao praha

Bjelanjke miksati u jako čvrst snijeg, pa dodavati postepeno šećer neprestano miksajući.
Zatim u smjesu dodavati jedan po jedan žumanjak, neprestano miksajući. Ulje u tankom mlazu sipati u smjesu i dalje miksati na najjačoj brzini.

Kad je smjesa fino izmiksana i narasla, isključiti mikser jer vam više neće trebati.
Brašno prosijavati kroz cjediljku za čaj preko smjese - postepeno i lagano miješati špatulom da se sve fino sjedini. Na kraju umiješati brusnice.

Odvojiti 1/3 tijesta i u nju dodati kakao pa špatulom fino izmiješati.

Kalup za kuglof premazati puterom i posuti brašnom, pa sipati žutu smjesu i preko nje sipati tamnu smjesu. Ako želite možete izmiješati da dobijete mramorne šare, ja sam samo malo promiješala.

Rerna treba biti zagrijana na 180 stepeni i staviti kuglof da se peče 15 minuta na toj temperaturi, zatim smanjiti temperaturu na 150 i peći još 15-20 minuta, ali nemojte ga prepeći.

Ispečen kuglof ostaviti u kalupu 10-tak minuta, zatim ga okrenuti na pladanj i posuti šećerom u prahu.





Kad se potpuno ohladi sjeći na kriške i servirati.





Nema komentara:

Objavi komentar