petak, 21. veljače 2014.

PILETINA SA GLJIVAMA U JOGURTU I BIJELOM LUKU

Ručak za 10! ... Lagano i ukusno...

Bez dodane masnoće, jednostavne pripreme i savršenog sočnog okusa.


Sastojci:

4 bataka sa karabatkom
3 dcl jogurta
4-5 režnjeva bijelog luka
vegeta
biber
so
2 kašičice mljevenog đumbira
suhi peršun
500 gr gljiva
2 mrkve

Batake odvojiti od karabataka. Oprati i posušiti kuhinjskim ručnikom.

U posudi izmiješati jogurt sa isjeckanim bijelim lukom i začinima. Batake i karabatake dodati u smjesu od jogurta i sve dobro izmiješati da se meso obloži sa svih strana.
Ostaviti da odstoji pola sata do sat vremena.

Rernu zagrijati na 240 stepeni.

Gljive očistiti i isjeći na četvrtine ili listiće.

Ovo jelo možete pripremati i u vrećici za pečenje, a i u plehu.
Pleh obložiti pek papirom i poredati pripremljene batake i karabatake. Okolo poredati isječene gljive i mrkvu. Preliti sa jogurtom u kom se mariniralo meso.

Staviti u rernu i peći oko 40-tak minuta, po potrebi smanjite temperaturu, dok meso lijepo porumeni i jogurt ne ukuha.




Servirati toplo.

Po želji možete koristiti i drugo povrće - krompir, grašak, brokule, karfiol...

Dobar tek :)







Nema komentara:

Objavi komentar