nedjelja, 2. veljače 2014.

PILE PEČENO NA SOLI

Ako ste ljubitelj fantastično pečene piletine, koja je isto slana i unutra i van, onda sam sigurna da će ovaj način pripreme postati omiljeni i u vašoj kuhinji.

Hrskava korica i predivan okus su zagarantovani. Pa...uz minimum truda, uživajte :)



Potrebno vam je samo:

1 pile (veličina po vašoj želji)
2-3 šake soli
aluminijska folija

Pile dobro očistite, operite i posušite kuhinjskim ručnikom.

Rernu zagrijte na 180°.
Pleh u kojem ćete peći pile obložite aluminijskom folijom i pospite sa soli.


Pile položite grudima na so, lagano pritisnite rukom da fino nalegne grudima, krilima i batacima.


Stavite peći i u zagrijanu rernu.

Vrijeme pečenja je vrlo jednostavno: ako vam je pile teško 1200 gr, pečete ga sat vremena i 20 minuta, dakle na kilogram težine vrijeme pečenja je sat vremena, pa se tako prilagodite. Ili recimo pile težine 1500 gr pečete sat vremena i 50 minuta....i tako dalje :)

Za vrijeme pečenja pileta ne otvarajte rernu, jednostavno ga stavite u rernu, aktivirajte alarm i zaboravite na njega.

Po želji možete u drugu foliju zamotati krompir ili neko povrće i peći pored pileta, tako ćete imati i prilog.



Tokom pečenja pile će pustiti svu suvišnu masnoću koja će natopiti so, korica će biti predivno hrskava, a slanoća je svuda ista, ne bojte se da će vam biti preslano. Kosti bukvalno same ispadaju.

Poslužite uz vašu omiljenu salatu i hljeb.

Dobar tek želim :)




Nema komentara:

Objavi komentar