nedjelja, 2. veljače 2014.

"KRATER" KOCKE

Obožavam miris vanilije i kakaa, a ovaj kolač definitivno obiluje upravo tom aromom. Dok se peče kuhinjom se širi upravo taj miris i jedva čekate da se ispeče, a o hlađenju...e to je posebna priča :))) Rijetko kad sačekam da se potpuno ohladi.

Jednostavna priprema i fantastičan okus. Takve kolače najviše volim :)


P.S. Ovaj biskvit je savršen, dovoljno sočan, lijepo naraste, ne može da ne uspije. Odličan je za torte :)



Biskvit:

5 jaja
250 gr šećera
2 kašike kakao praha
250 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
1 vanilin šećer

Puding-krema:

8 dcl mlijeka
4 kesice vanilin šećera
2 kesice pudinga od vanilije
6 kašika šećera

Preljev:

4 dcl kisele pavlake
6 kašika šećera u prahu

Prvo pripremite puding-kremu: Prah za puding izmješati sa 10 kašika mlijeka, šećerom i vanilin šećerom, ostatak mlijeka zakuhati i kad prokuha dodati smjesu od pudinga i skuhati klasičan puding koji je nešto gušći nego uobičajeno. Tako treba da bude.

Ostavite da se POTPUNO OHLADI. Da spriječite stvaranje korice na vrhu pudinga, prekrijte ga vrelog streč folijom.

Zatim odvojiti žumanjke i bjelanjke.

Bjelanjke uz dodatak prstohvata soli umutiti u čvrst šlag.

U žumanjke dodati šećer i mikserom dobro umutiti.
Dodati mlijeko, ulje, kakao, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i dobro izmiksati.
Na kraju špatulom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Rernu zagrijati na 180 stepeni.

Tepsiju nauljiti posuti brašnom i istresti pripremljenu smjesu za biskvit.


Kašikom u smjesu stavljati ohlađen i čvrst puding, kao na slici.
Kolač peći u zagrijanoj rerni oko 30 minuta. 


Za preljev, dobro izmješati kiselu pavlaku i šećer u prahu.


Nakon 30 minuta pečenja izvaditi  kolač iz rerne i premazati ga odmah pripremljenim premazom.
Vratiti u rernu još 10-tak minuta.

Izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi.

Vaš kolač je gotov :)

Ohlađen isjeći na kocke i servirati.

To je to :)





Nema komentara:

Objavi komentar