srijeda, 5. veljače 2014.

KELJ MUSAKA

Kad sam jučer na pijaci vidjela predivnu glavicu kelja nisam mogla da odolim .... Kupila sam ga i napravila danas ovu finu musaku. Pojeli smo je u slast.

Malo drugačije a jako ukusno.



Sastojci:

1 veća glavica kelja
500 gr mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
3-4 jaja
2 kašike vrhnja za kuhanje
sjeckani peršun
vegeta
biber
1 kašičica mljevene crvene paprike
2 kašike brašna
ulje
prezla

Kelj oprati, odstraniti vanjske oštećene listove i odvojiti sve listove, pa im odrezati zadebljanja. Blanširati ih u ključaloj vodi oko 5 minuta. Ocijediti i staviti na stranu.

Zagrijati ulje u tavi, pa dodati sitno isjeckan crveni luk i dinstati dok ne postane staklast, potom dodati mljeveno meso, povegetiti i pobiberiti, pa preko posuti crvenu papriku sve izmiješati i dinstati dok meso ne omekša.

Skloniti sa ringle i posuti sjeckanim peršunom.

Tepsiju pouljiti i obilno posuti prezlom. Polovinu listova kelja poredati po dnu tepsije, preko istresti smjesu od mesa, a odozgo ponovo pokriti preostalim listovima.

Jaja umutiti sa vrhnjem za kuhanje, dodati brašno, izmiješati žicom da nema grudvica, posoliti i pobiberiti po ukusu pa preliti preko pripremljene musake.



Peći u rerni zagrijanoj na 170 stepeni oko 35-40 minuta.

Isjeći na kocke i servirati toplo.

Dobar tek :)




Nema komentara:

Objavi komentar