ponedjeljak, 3. veljače 2014.

KAJZERICE

Mekano i jako ukusno pecivo uvijek ima svoju primjenu. Za doručak, razne vrste sendviča, uz šolju čaja ili bijele kafe - taman :)



600 gr brašna
1 kesica suhog kvasca
2 jaja
1 kafena kašičica soli
1/2 kafene kašičice šećera
2 kašike ulja
2 dcl jogurta
mlaka voda po potrebi

Za premazivanje i posipanje:

1 jaje
1 kafena kašičica ulja

sjemenke susama i čurekota

U posudi izmiješati brašno, so, šećer, suhi kvasac, umućena jaja, ulje, jogurt i uz dodavanje mlake vode po potrebi zamijesiti glatko i srednje tvrdo tijesto. Izraditi ga dobro rukama  (otprilike oko 5 minuta), formirati loptu i pokriveno ostaviti na toplom mjestu da se udvostruči.


Premjesiti tijesto i podijeliti ga na 8 dijelova. Svaki komad izraditi i formirati loptice. 
Drškom drvene kuhače pritisnuti svako pecivo po sredini. 
Poredati u pek papirom obložen pleh i ostaviti pokriveno na toplom da odstoji još oko 20 minuta. 



Umutiti jaje sa dodatkom ulja i premazati peciva. Jednu polovinu peciva posuti susamom, a drugu čurekotom. 

Rernu zagrijati na 180°. Kajzerice peći oko 15-20 minuta. 

Ispečene pokriti krpom i ostaviti da stoje oko 5 minuta.

Vazdušaste su i mekane, a mirišu predivno.







Nema komentara:

Objavi komentar