utorak, 18. veljače 2014.

INTEGRALNI HELJDIN HLJEB SA ZOBENIM PAHULJICAMA, SJEMENKAMA I BADEMIMA

Zdrav i izuzetno ukusan hljeb... :)


Sastojci:

700 gr bijelog brašna
300 gr heljdinog brašna
200 gr integralnog ječmenog brašna
100 gr mljevenog badema
3 velike kašike mljevenih sjemenki lana
3 velike kašike zobenih pahuljica
3 velike kašike nemljevenih sjemenki lana
3 velike kašike sjemenki susama
2,5 velike kašike suhog kvasca
1 supena kašika soli
1 kašičica meda
3 velike kašike maslinovog ulja
topla voda - količina po potrebi

U posudi izmiješati sve tri vrste brašna, pa dodati suhi kvasac, pahuljice, sjemenke, med, so, mljevene bademe, maslinovo ulje i uz dodavanje tople vode zamijesiti srednje mekano tijesto. Rukama ga fino izraditi, oblikovati loptu, premazati maslinovim uljem i pokriveno ostaviti na toplom mjestu da se masa udvostruči.

Kad je tijesto nadošlo, nauljenim rukama ga u posudi premjesiti još jednom, pa pokriveno ostaviti da opet nadođe.

Drugi put nadošlo tijesto preručiti na pobrašnjenu podlogu, premjesiti, podijeliti na dva dijela (za dvije vekne), svaki dio razviti oklagijom u ovalni oblik, zarolati u veknu i staviti u nauljen pleh za pečenje.

Formirane vekne pokriti krpom i ostaviti da još jednom nadođu.

U međuvremenu rernu zagrijati na 180 stepeni.

Nadošle vekne oštrim nožem zasjeći na 4-5 mjesta, pomoću kista premazati mlakom vodom i posuti zobenim pahuljicama i sjemenkama lana, blago utisnuti u tijesto kako ne bi spale i staviti hljeb da se peče prvih 15 minuta na 180 stepeni.

Nakon 15 minuta temperaturu smanjiti na 140-150 stepeni i peći još 20-25 minuta.

Ispečen hljeb prekriti navlaženom i ocijeđenom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Korica će biti izuzetno mekana.

Prijatno :)






Nema komentara:

Objavi komentar