ponedjeljak, 3. veljače 2014.

ČOKO BANANICE I PJENASTE BOMBONE

Prava dječija radost, a i odrasli nisu imuni!
Ako mislite razveseliti dječicu u cijeloj ulici, onda napravite ove bananice i bombone, jer ih dosta izađe, a  odličnog su okusa i ravne su originalu.



1 kg šećera 
 3 dcl vode  
3 kesice želatine u prahu  
 1 bočica ekstrakta banane

Za glazuru:

250 gr čokolade za kuhanje   
 komadić putera  
                                                     4-5 kašika ulja

+

šećer u prahu za valjanje bombona



U šerpu staviti šećer, preliti sa 2 dcl vode i neka prokuha na jakoj vatri. Od momenta kad proključa, kuhati tačno 3 minute.

Želatin potopiti u 1 dcl vode  i ostaviti da odstoji dok prokuha šećer sa vodom.

Skloniti sa ringle, dodati extrakt banane i nabubreli želatin i promiješati da se fino smjesa sjedini.

Tako vruću smjesu miksati mikserom na najjačoj brzini 20 minuta.
Smjesa će se uduplati.

U nauljenu tepsiju istresti izmiksanu smjesu, poravnati špatulom i ostaviti da se ohladi i stisne prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru.

Kad se smjesa stisnula, spremna je za rezanje.
Okrenite tepsiju, istresite na pek papir i oštrim nožem sjecite uzdužno na trake širine 1 cm.




Pola pripremljenih traka izrežite u štangle, a drugi dio u kocke.


Čokoladu otopite na pari uz dodatak ulja i putera da bude glatka.


Svaku štanglicu nabodite na čačkalicu i provucite sa svih strana kroz čokoladu. Ostavite na pek papir da se ohladi. 


Ja sam i dio kocki glazirala čokoladom, tako da sam dobila i čokoladirane pjenaste bombone.
Ostatak kockica uvaljajte u šećer u prahu i složite na tanjir.


NAPOMENA: Koristila sam pleh dimenzija 40 x 22 cm i smjesa je bila visoka 2 cm, vi možete sipati u veći pleh da bi dobili tanje bananice i bombone.

Prepolovite mjeru ako vam je ovo previše.

Izdašno i jako ukusno, odlično za dječije rođendane, popodnevne kafe ili kad jednostavno zaželite počastiti i djecu iz susjedstva, jer ih zaista bude poprilično :)



Nema komentara:

Objavi komentar