PITA SA KUHANIM JUFKAMA (NA TURSKI NAČIN) + VIDEO

I vrapci na grani znaju da obožavam tursku kuhinju. Sve što sam probala je bilo 🔝.👌🏻

Odavno mjerkam ovu pitu da neobičnom pripremom i danas sam odlučila da probam. 😁 Mislite li da sam se pokajala? Neeeee - odlična je!!! 👍🏻👍🏻👍🏻🔝 Možda se čini da ima posla, ali nema. Bude to sve gotovo u tajmingu obične pite. Sočna, ukusna, mekana, prosto diše! 🥰

Imate i video.




📍Za tijesto:

✅4 jaja

✅kašičica soli

✅100 ml vode

✅1 kašika ulja

✅400 gr brašna (cca) 


📍Nadjev:

✅800 gr mladog sira

✅So

✅3 kašike pavlake

I još

✅150 gr otopljenog maslaca

✅50 ml ulja 


U posudu razbiti jaja, dodati so, ulje, vodu i postepeno brašno, da dobijete srednje mekano tijesto. Izradite ga rukama i podijelite na 8 manjih loptica. Posudu sa jufkama stavite u najlon kesu i neka odmara 1 sat.

Sir sa pavlakom izmješati i posoliti. Maslac sa uljem otopiti.

Svaku jufčicu razvaljajte uz dodavanje brašna na veličinu cca 60-70 cm, ne treba biti skroz tanko. Redajte ih na stolnjak i pokrijte drugim da se ne suše.

U veću šerpu sipajte vodu, dodajte soli i par kašika ulja. U drugu posudu sipajte hladnu vodu. 

Pleh premažite maslacem. U proključalu vodu staviti jednu jufku, malo je drvenom kuhačom potopiti i kuhati 30 sec. Pomoću cjediljke izvaditi, ocijediti i ubaciti u hladnu vodu. Rukama malo provući kroz vodu i ocijediti koliko može (nježno). U pleh staviti jufku i malo naborati. 

Poprskati maslacem, zatim ponoviti postupak sa drugom jufkom. Na dno idu 2 jufke i na vrh, a između po jedna. Zatim sipati nadjev, kuhati jufke i redati. Svaku posipati maslacem. Na vrh dvije jufke. Pomastiti i peći na 200° 30 min.

Ispečenu pitu, pokriti kuhinjskim ručnikom, pa krpom i malo pritisnuti, jer naraste tokom pečenja. Zatim skinite papir i krpu, prohladite i režite na kocke. Ne znam je li bolja topla ili hladna.

Možete koristiti i feta sir, kombinaciju sira i špinata, kako god - savršena je!






Primjedbe

Popularni postovi