MAROKANSKE KROFNE
Danas imam nešto jako fino za vas! Hrskave, ukusne, mirisne i dekorativne krofne.
Uz cimet, miriše sve!🥰🥰🥰😁
🔅 Sastojci:
▪️400 gr brašna
▪️1 jaje
▪️pola kesice suhog kvasca
▪️pola kesice praška za pecivo
▪️200 ml mlakog mlijeka
▪️50 gr otopljenog maslaca
▪️2 kašike šećera
▪️1 kašičica soli
🔅 ulje za prženje
🔅 Za uvaljati:
▪️5-6 kašika kristal šećera
▪️cimet
U posudu staviti brašno, šećer, so, prašak za pecivo, kvasac, jaje, otopljeni maslac i uz dodavanje mlakog mlijeka zamijesiti glatko tijesto.
Pokriti i ostaviti na toplom mjestu da naraste.
Kada fermentira, još jednom malo premjesiti i ostaviti da nadođe.
Zatim tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, malo premijesiti i podijeliti na 16 loptica približno iste veličine. Pokriti i ostaviti 15 minuta.
Svaku lopticu rukama razvaljati u valjak dužine 30 cm, presaviti i spiralno uviti kao pletenicu. Krajeve prstima zalijepiti. Pokriti i opet ostaviti 15 min.
U šerpu sipati ulje, količina zavisi od veličine šerpe, ali generalno visina ulja u posudi treba biti 4-5 cm.
Zagrijati ulje na srednjoj temperaturi (ne smije biti vrelo) i stavljati krofne da se prže. Okrenite ih da lijepo porumene sa svih strana. Vaditi na kuhinjski ručnik.
Vruće uvaljati u mješavinu kristal šećera i cimeta.
Uživajte u divnoj aromi i hrskavosti koja mami. 👍🏻👌🏻❤️
Primjedbe
Objavi komentar