MAROKANSKE KROFNE

Danas imam nešto jako fino za vas! Hrskave, ukusne, mirisne i dekorativne krofne. 

Uz cimet, miriše sve!🥰🥰🥰😁




🔅 Sastojci:

▪️400 gr brašna

▪️1 jaje

▪️pola kesice suhog kvasca

▪️pola kesice praška za pecivo 

▪️200 ml mlakog mlijeka

▪️50 gr otopljenog maslaca

▪️2 kašike šećera

▪️1 kašičica soli 


🔅 ulje za prženje 


🔅 Za uvaljati:

▪️5-6 kašika kristal šećera

▪️cimet 


U posudu staviti brašno, šećer, so, prašak za pecivo, kvasac, jaje, otopljeni maslac i uz dodavanje mlakog mlijeka zamijesiti glatko tijesto.

Pokriti i ostaviti na toplom mjestu da naraste.

Kada fermentira, još jednom malo premjesiti i ostaviti da nadođe.

Zatim tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, malo premijesiti i podijeliti na 16 loptica približno iste veličine. Pokriti i ostaviti 15 minuta.

Svaku lopticu rukama razvaljati u valjak dužine 30 cm, presaviti i spiralno uviti kao pletenicu. Krajeve prstima zalijepiti. Pokriti i opet ostaviti 15 min.

U šerpu sipati ulje, količina zavisi od veličine šerpe, ali generalno visina ulja u posudi treba biti 4-5 cm.

Zagrijati ulje na srednjoj temperaturi (ne smije biti vrelo) i stavljati krofne da se prže. Okrenite ih da lijepo porumene sa svih strana. Vaditi na kuhinjski ručnik. 

Vruće uvaljati u mješavinu kristal šećera i cimeta.

Uživajte u divnoj aromi i hrskavosti koja mami. 👍🏻👌🏻❤️





Primjedbe

Popularni postovi