CORDON BLEU IZ RERNE

Cordon Bleu spremljen na ovaj način je izuzetno sočan, meso divno meko i nadasve ukusno, a što je najvažnije pečeno u pećnici u svojim sokovima, a ne na masnoći.



📍Sastojci:

✅4 pileća filea (cca 800 gr)

✅3 kašičice vegete

✅200 ml vode

✅2 kašike otopljenog maslaca

✅2 režnja bijelog luka

✅pola kašičice origana

✅150 gr suhog mesa (može i pureća šunka i sl., ali suho meso daje poseban šmek)

✅150 gr sira edamera ili gaude

✅1 kašika maslinovog ulja 


📍Za pohovanje:

✅80 gr prezle

✅2 kašike ribanog parmezana

✅2 kašičice mljevene crvene paprike 


Pileći file staviti u vrećicu za zamrzivač i batom istući u tanji odrezak. Meso pobiberiti i začiniti sa kašičicom vegete.

U posudu staviti vodu, 2 kašičice vegete, otopljeni maslac, protisnuti bijeli luk i origano. Zagrijati do vrenja i malo pustiti da kuha.

U posudi izmiješati prezlu, crvenu papriku i parmezan.

Na pileći file staviti suho meso izrezano na kockice ili trake, preko njega krišku sira, saviti u roladu i učvrstiti čačkalicama. 

Pripremljeno meso umočiti u tekuću smjesu, a zatim u prezlu. 

Poredati odreske u pleh obložen pek papirom ili premazan maslinovim uljem. Preliti ostatkom tekuće smjede i malo pokapati maslinovim uljem.

Peći na 200° oko 40 minuta, da lijepo porumeni.

Poslužiti toplo, a zajedno sa mesom možete peći i krompir za prilog.




Primjedbe

Popularni postovi