PARFE KOCKE

I po vašoj želji, pišem recept i za ove fenomenalne parfe čokoladne kocke, koje su tako pjenaste, ukusne, tope se u ustima.

Za sve ljubitelje kremastih kolača.👍🏻👌🏻❣️



📍Sastojci za koru:

✅4 jaja

✅8 kašika šećera

✅6 kašika brašna

✅2 kašike kakao praha

✅1 dcl ulja

✅1 prašak za pecivo


📍Za preliti biskvit:

✅6 kašika mlijeka i 1 kašika ruma


📍Parfe krema:

✅500 ml mlijeka

✅125 gr šećera

✅500 ml slatkog vrhnja

✅100 gr čokolade

✅1,5 kesica želatine u prahu


U posudi izmiksati cijela jaja i šećer - sve dok se šećer ne istopi i smjesa ne postane kremasta i svijetla. U prosjeku miksam 15-20 minuta. Potom dodati ulje i miksati još par minuta. Brašno, kakao i prašak za pecivo promiješati i prosijati, pa postepeno dodavati u smjesu sa jajima, ali miješati špatulom lagano, NE MIKSEROM, dok se sve fino poveže. Pleh pouljiti, posuti brašnom i izliti smjesu. Peći na 180° 15-20 min.

Toplu koru zaliti mlijekom i rumom.

U šerpi zakuhati mlijeko i šećer. Želatinu potopiti sa 6 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. Kad je mlijeko prokuhalo, skloniti sa ringle i umiješati nabubrelu želatinu, pa sve promiješati da se želatina otopi. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider na 2-3 sata. Da skratim vrijeme hlađenja ove smjese, ohladim na sobnoj temperaturi i stavim onda u zamrzivač 10-15 minuta da se smjesa potpuno stegne i nastavljam dalje sa pripremom kreme. Slatko vrhnje izmiksati i u njega dodati kuhanu i ohlađenu smjesu sa mlijekom i želatinom, otopljenu i malo prohlađenu tamnu čokoladu, pa na najjačoj brzini miksati neprestano 15 minuta.

Na biskvit sipati pripremljenu parfe kremu, poravnati i ostaviti u frižider najbolje preko noći. Prije posluženja posuti čokoladom u prahu.

Primjedbe

Popularni postovi