HELJDIN HLJEB SA SJEMENKAMA I BADEMIMA (VIDEO)
Ne znam za vas, ali moji ukućani zaista jedu puno hljeba. Ja sam već druga priča. Kriška za obrok - mjera! A da ga volim, volim.😂 Posebno dok je hrskav i topao.👍🏻
I napravih hljeb - odličan, mekan i zaista puno zdraviji hljeb od bijelog. Heljdino brašno uz dodatak mljevenog badema i sjemenki je zaista odlična kombinacija!
Imate i video! 👍🏻
📌Sastojci:
✔️500 gr bijelog brašna
✔️300 gr heljdinog brašna
✔️200 gr integralnog pšeničnog brašna
✔️100 gr mljevenog badema
✔️3 velike kašike mljevenih sjemenki lana
✔️3 velike kašike sjemenki susama
✔️2 velike kašike suhog kvasca
✔️1 supena kašika soli
✔️1 kašičica meda
✔️3 velike kašike maslinovog ulja
✔️topla voda - količina po potrebi
U posudi izmiješati sve tri vrste brašna, pa dodati suhi kvasac, sjemenke, med, so, mljevene bademe, maslinovo ulje i uz dodavanje tople vode zamijesiti srednje mekano tijesto. Rukama ga fino izraditi, oblikovati loptu, premazati maslinovim uljem i pokriveno ostaviti na toplom mjestu da se masa udvostruči.
Nadošlo tijesto preručiti na pobrašnjenu podlogu, premjesiti, podijeliti na dva dijela (za dvije vekne), svaki dio razvaljati, s tim što tanje razvaljate dio koji će biti završni kad formirate veknu. Zarezati sjekačem nekoliko puta, da dobijete ove rezove na vrhu.
Vekne staviti u nauljen pleh.
Peći u rerni zagrijanoj na 200° 15 minuta, potom smanjiti na 160° i peći još 20-25 min.
Ispečen hljeb prekriti navlaženom i ocijeđenom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Korica će biti izuzetno mekana. Ako volite hrskav hljeb, nemojte ga pokrivati vlažnom krpom. 👍🏻😁
---------------------------
Primjedbe
Objavi komentar