HELJDIN HLJEB SA SJEMENKAMA I BADEMIMA (VIDEO)

Ne znam za vas, ali moji ukućani zaista jedu puno hljeba. Ja sam već druga priča. Kriška za obrok - mjera! A da ga volim, volim.😂 Posebno dok je hrskav i topao.👍🏻

I napravih hljeb - odličan, mekan i zaista puno zdraviji hljeb od bijelog. Heljdino brašno uz dodatak mljevenog badema i sjemenki je zaista odlična kombinacija!

Imate i video! 👍🏻






📌Sastojci:

✔️500 gr bijelog brašna

✔️300 gr heljdinog brašna

✔️200 gr integralnog pšeničnog brašna

✔️100 gr mljevenog badema

✔️3 velike kašike mljevenih sjemenki lana

✔️3 velike kašike sjemenki susama

✔️2 velike kašike suhog kvasca

✔️1 supena kašika soli

✔️1 kašičica meda

✔️3 velike kašike maslinovog ulja

✔️topla voda - količina po potrebi


U posudi izmiješati sve tri vrste brašna, pa dodati suhi kvasac, sjemenke, med, so, mljevene bademe, maslinovo ulje i uz dodavanje tople vode zamijesiti srednje mekano tijesto. Rukama ga fino izraditi, oblikovati loptu, premazati maslinovim uljem i pokriveno ostaviti na toplom mjestu da se masa udvostruči.

Nadošlo tijesto preručiti na pobrašnjenu podlogu, premjesiti, podijeliti na dva dijela (za dvije vekne), svaki dio razvaljati, s tim što tanje razvaljate dio koji će biti završni kad formirate veknu. Zarezati sjekačem nekoliko puta, da dobijete ove rezove na vrhu. 

Vekne staviti u nauljen pleh.

Peći u rerni zagrijanoj na 200° 15 minuta, potom smanjiti na 160° i peći još 20-25 min.

Ispečen hljeb prekriti navlaženom i ocijeđenom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Korica će biti izuzetno mekana. Ako volite hrskav hljeb, nemojte ga pokrivati vlažnom krpom. 👍🏻😁

---------------------------



Primjedbe

Popularni postovi