BAKLAVA (2.NAČIN)
Kraljica kolača - gotova! 👌🏻🥰❤️
Jako sam zadovoljna izgledom. Pravim bez tirita, samo orasi, jufke i agda.
📍Sastojci:
✅500 gr kora za baklavu
✅500 gr oraha (pola sjeckanih, pola mljevenih)
✅250 gr maslaca
✅50 ml ulja
📍Agda:
✅2,5 šolje šećera (šolja 2 dcl)
✅3 šolje vode
✅2 tanje kriške limuna
Okrugla tepsija promjera 30 cm.
Prvo skuhati agdu. Kad proključa dovoljno je 10-tak minuta i sklonite da se hladi.
Tepsiju staviti na jufke i obrezati okolo da dobijete krugove. Ostatak jufki izrežite na komade.
Maslac otopiti i skinuti pjenu.
Premazati pleh maslacem. Kod mene je bilo 12 listova tako da na dno stavim 6 listova jufke koje premažem maslacem, zatim redam polovinu izrezanih komada kora i sve premazujem maslacem. Tako utrošite pola pakovanja jufke. Zatim sipajte svu količinu oraha i sjeckane i mljevene. Nastavljate redati komade jufke, premazujući maslacem, da vam na vrhu dođe onih 6 cijelih krugova. Rukama malo pritisnite sve da se izravna i oštrim nožem rezati na trokute. Kod mene 16.
Zagrijati ulje da bude vrelo i lagano preliti prvo rezove, a onda i površinu baklave.
Peći na 180° 20-tak minuta da lijepo porumeni, zatim smanjiti temperaturu na 160° i peći još 20 minuta.
Ispečenu baklavu ostaviti 5 minuta i ohlađenom agdom (može mlaka) zaljevati po rezovima. Ostaviti da se dobro ohladi, a najbolja je kada prenoći. Dekorisati orasima.
Ako volite jaču agdu, stavite 2,5 šolje vode na 2,5 šolje šećera. Mi ne volimo onu jaku koja za srce ujeda.😁😁😁
Primjedbe
Objavi komentar