PILETINA SA BADEMIMA
Piletina sa bademima uz nudle kao prilog. Te mirise je nemoguće opisati, posebno okus. Preporučujem da probate, pa recite jesam li u pravu. 😉🥰
Mi smo sve pojeli u jednom naletu.🤭🤭🤭
▪️500 gr pilećeg filea
▪️1 glavica crvenog luka
▪️2 režnja bijelog luka
▪️3 sušena paradajza
▪️130 gr blanširanih badema
▪️200 ml povrtnog temeljca
▪️80 gr kukuruznog škroba
▪️1 kašika rendanog đumbira
▪️1 kašika svježe sjeckanog peršuna
▪️2 kašike soya sosa
▪️2 kašike kokosovog ulja
▪️Mljeveni biber i suhi začin
▪️nudle kao prilog (količina po želji)
Crveni i bijeli luk sitno isjeckati. Pileći file izrezati na kocke veličine zalogaja. Potom uvaljati u kukuruzni škrob i ostaviti sa strane.
Sušeni paradajz ranije natopiti u vodi par sati, pa ga ocijediti i isjeckati.
U tavi otopiti kokosovo ulje, pa prodinstati luk. Kad malo porumeni, dodati pileći file i sve dinstati 5-6, minuta na srednjoj temperaturi miješajući. Zatim dodati rendani đumbir, paradajz, soya sos i blanširane bademe. Kad đumbir zamiriše, zalijte sve temeljcem, pospite peršunom i kuhajte još toliko da dobijete gušći sos.
Na kraju dodajte mljeveni biber i suhi začin. Bude to brzo gotovo. Ako želite rjeđi sos dodajte malo vode.
Poslužite toplo uz nudle ili kuhanu rižu.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar