HAČAPURI
Hačapuri - tradicionalno gruzijsko jelo, koje spada u brzu hranu tzv. "street food".
Odlično za doručak! Nama je baš prijao. Mekano, brzo, jeftino i jaaaako ukusno. Zaista trebate probati, ako niste i javite mi da li vam se sviđa.😁🥰
📍 Sastojci:
✅cca 400 gr brašna
✅1 jaje
✅pola čajne kašičice sode bikarbone
✅200 ml jogurta
✅1 kašičica soli
✅1 kašičica šećera
✅4 kašike otopljenog maslaca
📍Nadjev:
✅180 gr izrendane gaude
✅1 jaje
✅so
✅1 kašika suhog peršuna
I
✅par kašika otopljenog maslaca za premazivanje
U zdjelu staviti jogurt, sodu, so, jaje, šećer i otopljeni maslac pa pjenjačom izmješati. Postepeno dodavati brašno, pa zamijesiti srednje mekano tijesto. Možda će vam trebati malkice više brašna.
Podijeliti na 4 dijela, formirati loptice, pokriti streč folijom i ostaviti da odmore 15 min.
U zdjeli izmiješati izrendanu gaudu, jaje, so i suhi peršun. Sve sjediniti.
Lopticu tijesta razvaljati cca 15 cm, u sredinu staviti četvrtinu nadjeva od sira, podići krajeve prema gore i zalijepiti prstima, da dobijete lopticu. Oklagijom pažljivo razvaljati u prečniku 20-tak cm, ne tanko.
Formirati tako i ostale loptice.
Tavu zagrijati na srednjoj temperaturi i staviti hačapuri, poklopiti i nakon minut-minut i po, okrenuti, ponovo poklopiti i tako ponoviti više puta dok se hačapuri ne napuše. Izvaditi u tanjir i premazati otopljenim maslacem. Ponoviti postupak.
Poslužiti toplo, nemam riječi da opišem tu mekoću, a ukus neću hvaliti, probajte!!!!😍🥰
Primjedbe
Objavi komentar