PILE SA 40 REŽNJEVA BIJELOG LUKA (VIDEO)

Ovaj čuveni francuski klasik je prilično kontroverzan zbog količine bijelog luka, ali ako ste ikada probali bijeli luk pečen u rerni, znate da je u pitanju vrhunski ugođaj za nepca i potpuno nova dimenzija ukusa.

Kompletno promijeni svoj opšte poznati karakter i postane sladak i blag, gotovo kremast.  

Zato se bacite na pripremu što prije.🙂🙃👌🏻👌🏻👌🏻 





📍 Potrebno je:

✅1 pile cca 1700 gr

✅1 kg krompira

✅40 režnjeva bijelog luka (cca 3 glavice)

✅ Suhi začin (vegeta, bio začin)

✅ Par čajnih kašika aleve paprike

✅ Maslinovo ulje (2-3 kašike)

✅pola čaše vode

✅Sok pola limuna 


Pile oprati, posušiti, rasjeći cijelom dužinom sa prednje strane, potom ga okrenuti na prsa pa pritisnuti rukom odozgo da ga izravnate. Lijepo ga nasoliti sa svih strana i začiniti po svom ukusu. Pripremiti očišćene režnjeve bijelog luka.

Krompir oguliti, izrezati na ploške. U tepsiju nauljenu maslinovim uljem staviti pile na sredinu prsima okrenutim dole.

Krompir staviti u posudu, malo nauljiti i začiniti omiljenim začinima. Poredati oko pileta. Polovinu pripremljenog bijelog luka tako u režnjevima, ugurati ispod pileta, ostatak posuti po krompiru. Sve malo pouljiti i u ugao pleha sipati pola čaše vode. Preliti limunovim sokom.

Peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 1 do 1,5 sat, ovisno o veličini pileta. Povremeno izvaditi pile, kašikom uzimati sos iz pleha i prelivati pile (i pile pusti svoje sokove) i vratiti dalje da se peče. Ako se bojite da vam previše ne porumeni, pokrijte folijom.

Kada je pečeno, uzmite nekoliko kašika sosa iz pleha, ubacite u njega polovinu pečenog bijelog luka, viljuškom ispasirajte, dobro izmješajte i imate savršen preliv za meso.

Šta da vam više kažem, osim da ovo morate probati i naravno javite utiske!💚❤️💋




Primjedbe

Popularni postovi