DOMAĆI MLINCI (KORE)

Dovoljno je reći - mlinci ili kore! Jako puno jela možemo pripremati s njima. Za brz obrok i uživanje svim čulima, a tako jednostavna stvar! 🥰😍

Ranije sam često kupovala mlince, ali pola ih bude polomljeno, usitnjeno, neupotrebljivo, a i cijena im nije baš povoljna. 

Domaće je uvijek najbolje. Zato ih odavno sama pravim.😁

Znam da mnoge domaćice ne stavljaju jaja u jufku, a ja stavim jer su zaista ukusniji s jajima. Zato, ako do sada niste, probajte ih napraviti po ovom receptu, na ovaj način i sigurno ih više nikada nećete kupiti. 👍🏻👌🏻

Video je tu!💟




🔅Sastojci:

🔸500 gr brašna

🔸2 jaja

🔸malo soli

🔸mlaka voda (količina ovisi od brašna ali cca 2,5 dcl) 


U posudi blago umutite jaja viljuškom, pa dodajte so,  brašno i vodu postepeno. Dobro izmjesiti tijesto kao za pitu, glatko, neljepljivo i srednje mekano. Pokrijte posudu i ostavite da odmori najmanje 30 minuta.

Potom na pobrašnjenoj podlozi premjesiti tijesto i podijeliti na 16 manjih loptica.

Svaku lopticu će biti potrebno rastanjiti u tanji krug veličine cca 25 cm (moja tava je 26 cm).

Zagrijati tavu na jačoj temperaturi i na suhu tavu stavljati jufčicu. Kad se pojave mjehurići sa gornje strane, okrenuti i peći drugu stranu. To bude brzo gotovo, čim mjehurići sa donje strane budu rumeni, vadite i redajte na čistu krpu. Mlinci će se malo i napuhati. Povremeno tavu prebrišite kuhinjskim ubrusom da odstranite brašno koje može odgorjevati. 

Gotove poredajte na čist stolnjak da se ohlade i prosuše. Spakujte u neku vrećicu i odložiti do upotrebe.

Sretno u pripremi i javite mi utiske!  🤗

----------------




Primjedbe

  1. isprobano,predivno i sve pohvale i hvala,gotovi mlinci otišli u povijest

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi