ZAPEČENI KISELI KUPUS SA KROMPIROM I DIMLJENIM KOBASICAMA
Nešto slično podvarku, a nije podvarak! 🤭
Vrlo ukusno jelo, pa iskoristite sezonu kiselog kupusa koja se bliži kraju.😁
📍Sastojci:
✔️1 glavica kiselog kupusa
✔️1 glavica crvenog luka
✔️2 kašike sos paradajza
✔️5-6 krompira srednje veličine
✔️So
✔️6 dimljenih kobasica
✔️ Lovorov list
✔️2 kašike ulja
✔️Suhi ili svježi peršun
Kiseli kupus potopiti u hladnu vodu i ostaviti oko pola sata, kako ne bi bio preslan. Poslije glavicu ocijediti i izrezati na rezance željene veličine.
Krompir oguliti i u posoljenoj vodi skuhati, ali ne do kraja. Ocijediti.
U šerpu staviti ulje i izdinstati sitno sjeckan crveni luk. Na to dodati kupus, sos paradajz i doliti malo vode i sve to kuhati oko pola sata.
Vodu postepeno dolijevati, ali samo da prekrije kupus.
U pouljenu vatrostalnu tepsiju prebaciti kupus, dodati krompir i na krugove izrezanu kobasicu. Sve skupa izmješati kuhačom, staviti lovor i peći u rerni na 200° oko 40 minuta. Treba da porumeni po vrhu, ali ne previše. Po potrebi smanjiti temperaturu. I ručak je gotov. Posuti peršunom.
Poslužiti uz fin integralni hljeb.
Primjedbe
Objavi komentar