ZAPEČENI KISELI KUPUS SA KROMPIROM I DIMLJENIM KOBASICAMA

 Nešto slično podvarku, a nije podvarak! 🤭

Vrlo ukusno jelo, pa iskoristite sezonu kiselog kupusa koja se bliži kraju.😁



📍Sastojci:

✔️1 glavica kiselog kupusa

✔️1 glavica crvenog luka

✔️2 kašike sos paradajza 

✔️5-6 krompira srednje veličine

✔️So

✔️6 dimljenih kobasica

✔️ Lovorov list

✔️2 kašike ulja 

✔️Suhi ili svježi peršun


Kiseli kupus potopiti u hladnu vodu i ostaviti oko pola sata, kako ne bi bio preslan. Poslije glavicu ocijediti i izrezati na rezance željene veličine.

Krompir oguliti i u posoljenoj vodi skuhati, ali ne do kraja. Ocijediti.

U šerpu staviti ulje i izdinstati sitno sjeckan crveni luk. Na to dodati kupus, sos paradajz i doliti malo vode i sve to kuhati oko pola sata.

Vodu postepeno dolijevati, ali samo da prekrije kupus.

U pouljenu vatrostalnu tepsiju prebaciti kupus, dodati krompir i na krugove izrezanu kobasicu. Sve skupa izmješati kuhačom, staviti lovor i peći u rerni na 200° oko 40 minuta. Treba da porumeni po vrhu, ali ne previše. Po potrebi smanjiti temperaturu. I ručak je gotov. Posuti peršunom.

Poslužiti uz fin integralni hljeb.




Primjedbe

Popularni postovi