JABUKOVAČA (PITA OD JABUKA)

Najbolja pita od jabuka, definitivno.👌🏻👌🏻👌🏻

Idared jabuke su fenomenalne! Sočne, nježne strukture, savršena je za konzumiranje u svježem stanju, a i za pripremu raznih slastica. 




📍Sastojci za ovu fenomenalnu pitu su: 


✔️500 gr kora za pitu

✔️1,5 kg idared jabuka

✔️5-6 kašika šećera

✔️5 kašika mljevenih oraha

✔️5 punih kašika griza

✔️2 čajne kašike cimeta (količina po želji)

✔️100 gr suhih grožđica

✔️100 gr maslaca

✔️1 dcl ulja 


📍Agda:

✔️500 gr šećera

✔️500 ml vode

✔️2 vanilin šećera

✔️1/2 limuna izrezano na kriške 



Prvo skuhati agdu. Od trenutka ključanja, kuhati oko 6-7 minuta i ostaviti sa strane.

Jabuke oguliti, izrendati na krupnije rende, staviti u šerpu, dodati šećer i dinstati na srednjoj temperaturi oko 10 minuta. Grožđice potopiti u malo ruma (po želji) ili u vodu da odstoje.

Otopiti maslac sa uljem. 

Skloniti sa ringle, dodati cimet, orahe, grožđice (ocijeđene) i griz pa sve sjediniti. 


Prebrojite jufke, trebate dobiti cca 4 rolata sa po 3 lista. Nije greška ni ako su po 2 ili 4.

Na sto staviti list jufke, poprskati mješavinom maslaca i ulja, staviti drugi list, koji također poprskate masnoćom i treći list na koji uzduž jedne stranice stavljate četvrtinu fila sa jabukama (prema plehu znate da li je fil na užoj ili široj strani). Zarolati i staviti u nauljen pleh. Isto pripremiti preostala 3 rolata, na kraju pomoću kista premazati sve odozgo masnoćom i peći u zagrijanoj rerni na 180° 30-35 min. 

Ispečenu pitu ostaviti da se prohladi 5 minuta, pa zaliti agdom i ostaviti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a potom stavite u frižider.

Uživajte i vi! ❤️❣️👍🏻👌🏻

------------------







Primjedbe

Popularni postovi