JABUKOVAČA (PITA OD JABUKA)
Najbolja pita od jabuka, definitivno.👌🏻👌🏻👌🏻
Idared jabuke su fenomenalne! Sočne, nježne strukture, savršena je za konzumiranje u svježem stanju, a i za pripremu raznih slastica.
📍Sastojci za ovu fenomenalnu pitu su:
✔️500 gr kora za pitu
✔️1,5 kg idared jabuka
✔️5-6 kašika šećera
✔️5 kašika mljevenih oraha
✔️5 punih kašika griza
✔️2 čajne kašike cimeta (količina po želji)
✔️100 gr suhih grožđica
✔️100 gr maslaca
✔️1 dcl ulja
📍Agda:
✔️500 gr šećera
✔️500 ml vode
✔️2 vanilin šećera
✔️1/2 limuna izrezano na kriške
Prvo skuhati agdu. Od trenutka ključanja, kuhati oko 6-7 minuta i ostaviti sa strane.
Jabuke oguliti, izrendati na krupnije rende, staviti u šerpu, dodati šećer i dinstati na srednjoj temperaturi oko 10 minuta. Grožđice potopiti u malo ruma (po želji) ili u vodu da odstoje.
Otopiti maslac sa uljem.
Skloniti sa ringle, dodati cimet, orahe, grožđice (ocijeđene) i griz pa sve sjediniti.
Prebrojite jufke, trebate dobiti cca 4 rolata sa po 3 lista. Nije greška ni ako su po 2 ili 4.
Na sto staviti list jufke, poprskati mješavinom maslaca i ulja, staviti drugi list, koji također poprskate masnoćom i treći list na koji uzduž jedne stranice stavljate četvrtinu fila sa jabukama (prema plehu znate da li je fil na užoj ili široj strani). Zarolati i staviti u nauljen pleh. Isto pripremiti preostala 3 rolata, na kraju pomoću kista premazati sve odozgo masnoćom i peći u zagrijanoj rerni na 180° 30-35 min.
Ispečenu pitu ostaviti da se prohladi 5 minuta, pa zaliti agdom i ostaviti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a potom stavite u frižider.
Uživajte i vi! ❤️❣️👍🏻👌🏻
------------------
Primjedbe
Objavi komentar