PAPRIKAŠ
Današnji izbor po ovom tmurnom i prohladnom vremenu je pao na - paprikaš!
Dobro, staro jelo, koje uvijek, osim želuca, ugrije i dušu. 👌🏻Tako često smo ga jeli u djetinjstvu, a danas je fast food, nažalost, uzeo primat.😕
Nisam ga zgušnjavala ispasiranim kuhanim krompirom, dolila sam malo više vode, jer moji vole čorbasto.😁
📍Potrebno je:
✔️500 gr pilećeg filea (vrsta i količina mesa po vašem izboru)
✔️2 svježe paprike
✔️500 gr krompira
✔️2 mrkve
✔️1 glavica crvenog luka
✔️3 režnja bijelog luka
✔️2 kašike umaka od paradajza (imam domaći)
✔️1 kašika svježe sjeckanog peršuna
✔️1 kašičica suhog vlasca
✔️1 kašika suhog srijemuša
✔️1 vrećica začina za gulaš i paprikaš
✔️Po potrebi još suhog začina ili soli
✔️Biber
Pileći file izrezati na kocke. Luk i crveni i bijeli isjeckati.
Na par kašika ulja propržiti obje vrste luka, dodati piletinu i prodinstati. Zatim dodati mrkvu izrezanu na kockice, isječen krompir, paprike izrezane na rezance ili kocke, paradajz sos, kao i alevu papriku. Doliti vode da pređe preko povrća i kuhati oko 15 min. Dodatak za gulaš i paprikaš razmutiti u vodi i dodati u varivo. Nastaviti kuhati još 30 minuta na srednjoj temperaturi uz povremeno dodavanje vode (ovisno koliko gusto želite). Dodatno možete zgusnuti tako što par rompira iz čorbe izvadite, izgnječite viljuškom i vratite u varivo, pa još kuhate dok ne bude gusto koliko želite.
Na kraju dodati vlasac, srijemuš i svježe sjeckani peršun. Dosoliti po potrebi, pobiberiti i paprikaš je gotov!
Dobar tek i vama!
--------------
Primjedbe
Objavi komentar