ŠARENI BUREK SA HELJDINIM DOMAĆIM KORAMA (ZVRKOVI)

Za ovaj burek nemam šta drugo reći osim da je fantastičan! 👌🏻👌🏻👌🏻 Hrskav i jaaaako ukusan. I djeca ga obožavaju zbog malih zvrčića. 😁😍👍🏻

Jufke sam zamijesila sinoć, pokrila streč folijom i prenoćile su u frižideru. Jutros ih izvadila iz frižidera na sobnu temperaturu, odstajale su sat vremena i extra su. Razvlačenje je perfektno. Mnogo bolja i ukusnija pita. 





📍Jufke:

✔️250 gr bijelog brašna

✔️150 gr heljdinog brašna

✔️2 kašike ulja

✔️ Kašičica soli

✔️ Mlaka voda (količina po potrebi) 


📍Nadjev:

✔️500 gr mljevenog mesa

✔️5-6 krompira srednje veličine

✔️2 glavica crvenog luka

✔️Vegeta

✔️So

✔️Biber 


📍Zaljev:

✔️2 dcl vode

✔️2 kašike ulja

✔️So 


Zamijesiti jufke srednje mekane, premazati uljem, pokriti streč folijom i neka odmore najmanje 30 minuta (ako radite odmah).

Krompir izrendati, začiniti i staviti da stoji u cjedilu.

Meso posoliti i pobiberiti, pa podijeliti na 3 loptice (za 3 jufke).

Na pobrašnjenom stolu razvaljati prvu jufku, ne baš tanko, pouljiti pa rukama razmazati po cijeloj jufci. Trećinu krompira rasporediti okolo, preko krompira trećinu mesa. Krajeve jufke zarolati preko nadjeva i motati tako ukrug istežući jufku prema sebi. Dodatno istegnite da se nadjev fino rasporedi. Nožem rasjeći pa motati male zvrkove i redati u nauljen pleh. 

Ponoviti sve sa preostale 2 jufke. Gotovu pitu premazati uljem i peći na 200° 35-40 min. U međuvremenu prokuhati zaljev, preliti pečenu pitu i vratiti u rernu još 5 min.

Uz šolju jogurta uživajte u savršenom okusu domaće hrane.👍🏻😍👌🏻








Primjedbe

Popularni postovi