ŠARENI BUREK SA HELJDINIM DOMAĆIM KORAMA (ZVRKOVI)
Za ovaj burek nemam šta drugo reći osim da je fantastičan! 👌🏻👌🏻👌🏻 Hrskav i jaaaako ukusan. I djeca ga obožavaju zbog malih zvrčića. 😁😍👍🏻
Jufke sam zamijesila sinoć, pokrila streč folijom i prenoćile su u frižideru. Jutros ih izvadila iz frižidera na sobnu temperaturu, odstajale su sat vremena i extra su. Razvlačenje je perfektno. Mnogo bolja i ukusnija pita.
📍Jufke:
✔️250 gr bijelog brašna
✔️150 gr heljdinog brašna
✔️2 kašike ulja
✔️ Kašičica soli
✔️ Mlaka voda (količina po potrebi)
📍Nadjev:
✔️500 gr mljevenog mesa
✔️5-6 krompira srednje veličine
✔️2 glavica crvenog luka
✔️Vegeta
✔️So
✔️Biber
📍Zaljev:
✔️2 dcl vode
✔️2 kašike ulja
✔️So
Zamijesiti jufke srednje mekane, premazati uljem, pokriti streč folijom i neka odmore najmanje 30 minuta (ako radite odmah).
Krompir izrendati, začiniti i staviti da stoji u cjedilu.
Meso posoliti i pobiberiti, pa podijeliti na 3 loptice (za 3 jufke).
Na pobrašnjenom stolu razvaljati prvu jufku, ne baš tanko, pouljiti pa rukama razmazati po cijeloj jufci. Trećinu krompira rasporediti okolo, preko krompira trećinu mesa. Krajeve jufke zarolati preko nadjeva i motati tako ukrug istežući jufku prema sebi. Dodatno istegnite da se nadjev fino rasporedi. Nožem rasjeći pa motati male zvrkove i redati u nauljen pleh.
Ponoviti sve sa preostale 2 jufke. Gotovu pitu premazati uljem i peći na 200° 35-40 min. U međuvremenu prokuhati zaljev, preliti pečenu pitu i vratiti u rernu još 5 min.
Uz šolju jogurta uživajte u savršenom okusu domaće hrane.👍🏻😍👌🏻
Primjedbe
Objavi komentar