FOCACCIA (FOKAČA) SA SUŠENIM PARADAJZOM, MASLINAMA I SIROM

Ovo je nešto toliko aromatično i bombastično, ma prava eksplozija mirisa i ukusa. Miriše na kilometar.😁

Hrskava i ukusna do bola. 👌



📍 Tijesto:

✔️500 gr brašna

✔️1 kesica suhog kvasca

✔️1 čajna kašika soli

✔️1 čajna kašika šećera

✔️3 kašike ulja + 3

✔️cca 300 ml mlake vode 


📍Nadjev:

✔️5-6 komada sušenog paradajza

✔️ 1 deblja kriška edamera 

✔️10 zelenih maslina

✔️Nekoliko svježih listova rukole 


📍Premaz:

✔️50 ml maslinovog ulja

✔️Suhi bosiljak 

✔️ Origano 

✔️ Sušeni ruzmarin 

✔️ Mljeveni biber

✔️1 kašičica Boni natur začina

I

✔️Malo krupne morske soli za posipanje 


U zdjelu staviti brašno, so, šećer, kvasac, ulje i uz dodavanje mlake vode zamijesiti srednje mekano tijesto. Prebaciti na sto, doraditi ga, pa u zdjelu staviti 3 kašike ulja, ubaciti tijesto i premjesiti da se naulji sa svih strana. Poklopiti i na toplo mjesto 30 min.

U međuvremenu izrezati paradajz na manje komadiće, sir na kockice i masline na kriškice. 

U zdjelici izmješati maslinovo ulje sa svim začinima i ostaviti da odstoji.

Naraslo tijesto prebaciti u pleh na papir, rastanjiti u oblik tepsije, pokriti i opet na odmaranje 30 min.

Zatim tijesto nauljenim prstima izbockati po površini, poredati paradajz, masline, sir, preliti maslinovim uljem sa začinima i kistom rasporediti. Poredati natrgane listiće rukole. Posuti sa malo krupne morske soli.

Peći na 190° 20-tak minuta.

Pokriti krpom da malo stane, pa rezati i uživati u ovom savršenstvu.

-------------




Primjedbe

Popularni postovi