FOCACCIA (FOKAČA) SA SUŠENIM PARADAJZOM, MASLINAMA I SIROM
Ovo je nešto toliko aromatično i bombastično, ma prava eksplozija mirisa i ukusa. Miriše na kilometar.😁
Hrskava i ukusna do bola. 👌
📍 Tijesto:
✔️500 gr brašna
✔️1 kesica suhog kvasca
✔️1 čajna kašika soli
✔️1 čajna kašika šećera
✔️3 kašike ulja + 3
✔️cca 300 ml mlake vode
📍Nadjev:
✔️5-6 komada sušenog paradajza
✔️ 1 deblja kriška edamera
✔️10 zelenih maslina
✔️Nekoliko svježih listova rukole
📍Premaz:
✔️50 ml maslinovog ulja
✔️Suhi bosiljak
✔️ Origano
✔️ Sušeni ruzmarin
✔️ Mljeveni biber
✔️1 kašičica Boni natur začina
I
✔️Malo krupne morske soli za posipanje
U zdjelu staviti brašno, so, šećer, kvasac, ulje i uz dodavanje mlake vode zamijesiti srednje mekano tijesto. Prebaciti na sto, doraditi ga, pa u zdjelu staviti 3 kašike ulja, ubaciti tijesto i premjesiti da se naulji sa svih strana. Poklopiti i na toplo mjesto 30 min.
U međuvremenu izrezati paradajz na manje komadiće, sir na kockice i masline na kriškice.
U zdjelici izmješati maslinovo ulje sa svim začinima i ostaviti da odstoji.
Naraslo tijesto prebaciti u pleh na papir, rastanjiti u oblik tepsije, pokriti i opet na odmaranje 30 min.
Zatim tijesto nauljenim prstima izbockati po površini, poredati paradajz, masline, sir, preliti maslinovim uljem sa začinima i kistom rasporediti. Poredati natrgane listiće rukole. Posuti sa malo krupne morske soli.
Peći na 190° 20-tak minuta.
Pokriti krpom da malo stane, pa rezati i uživati u ovom savršenstvu.
-------------
Primjedbe
Objavi komentar