ĆUŠPAJZ SA POHOVANIM FILEOM OSLIĆA

 Danas je unuk kod mene, pa sam za njega spremila ovaj tako jednostavan i odličan ručak. Nikakvo izmišljanje tople vode, ali za početnice u kuhanju, neka se nađe.😍 Odličan baby špinat i blitva. Čista 10! 👍🏻

Slike su brzinske, kad je unuk tu nemam vremena.🍀🥰



📍Za ćušpajz je potrebno:

✔️300 gr baby špinata

✔️500 gr svježe blitve 

✔️3-4 režnja bijelog luka

✔️2 kašike maslaca

✔️2 kašike integralnog pšeničnog brašna 

✔️Mlijeko (količina po potrebi)

✔️So


📍Za pohovani file oslića:

✔️1 kg filea oslića

✔️2 jaja

✔️3-4 kašike brašna

✔️4-5 kašika kukuruznog brašna  

✔️1 kašika bijelog luka u granulama

✔️So

✔️Biber

✔️ 2 kašike kokosovog ulja za prženje


Špinat i blitvu dobro oprati, staviti u vodu i kuhati u poklopljenoj šerpi 4-5 minuta.

Ocijediti u cjedilu pa izrezati. Iskreno, nisam puno sitnila jer volimo ovako.

Na rastopljenom maslacu propržiti propasiran bijeli luk, dodati brašno, propržiti pa sipati izrezan špinat i blitvu i doliti mlijeka da sve bude tek potopljeno. Kuhati uz povremeno miješanje 10-tak minuta do željene gustine. Po želji možete dodati i jaje (ja nisam) i na kraju posoliti po ukusu.


File oslića dobro ocijediti, posušiti kuhinjskim ručnikom, pa posoliti. U posudi izmutiti jaja, dodati so, biber i bijeli luk u granulama. File prvo uvaljati u obično brašno, potom u jaja pa u kukuruzno brašno. Pržiti na zagrijanom kokosovom ulju da lijepo porumeni sa obje strane. Vaditi na kuhinjski papir i toplo poslužiti uz ćušpajz i nezaobilazni limunov sok.

-----------------



Primjedbe

Popularni postovi