MOZAIK TORTA
Nešto skroz jednostavno i brzo, a odličnog i izgleda i ukusa.
📍 Sastojci za biskvit:
✔️6 jaja
✔️10 kašika šećera
✔️5 kašika vruće vode
✔️10 kašika brašna
✔️1/2 praška za pecivo
📍Krema:
✔️1 litra mlijeka
✔️3 kesice pudinga čoko-rum
✔️12 kašika šećera
✔️250 gr maslaca sobne temperature
📍Glazura:
✔️150 gr bijele čokolade
✔️Kockica maslaca
📍 Dekoracija:
✔️2 kesice šlag kreme od čokolade pripremljene sa 250 ml mlijeka
✔️Rendana bijela čokolada
Cijela jaja miksati uz dodatak 10 kašika šećera da bude pjenasto, pa dodati vruću vodu, miksati i na kraju prosijati brašno sa praškom za pecivo u smjesu. Žicom sjediniti i izliti u pleh obložen papirom, pa peći na 175° 20-tak minuta.
Biskvit skroz ohladiti, pa ga izrezati na kockice i staviti u veću zdjelu.
Od litre mlijeka oduzeti 2 dcl i izmiješati sa 10 kašika šećera bez grudvica. U ostatak mlijeka staviti 2 kašike šećera i skuhati puding. U vruć dodati maslac sobne temperature izrezan na kocke i žicom miješati dok se istopi. Vruć puding izliti na kocke biskvita i sve izmješati i sjediniti.
Dno kalupa fi 26 cm obložiti papirom i izliti smjesu. Poravnati i na hlađenje u frižider oko sat vremena.
Za glazuru na pari istopiti bijelu čokoladu sa kockicom maslaca i preliti preko torte. Vratiti u frižider još 1 sat.
Šlag kreme izmiksati prema uputi na vrećicama i dekorisati tortu po želji. Posuti ribanom bijelom čokoladom.
Primjedbe
Objavi komentar