SLANE BUHTLE SA SIROM

 Najmekanije i izuzetno ukusne slane buhtle punjene gaudom.👌🏻👌🏻👌🏻

Tijesto je aromatizirano bijelim lukom u granulama i sa malo sušenog peršuna.

Kao pamuk! 👍🏻Ko proba neće se pokajati, nego će ih praviti vrlo često.😁



Tijesto:

🔸500 gr brašna

🔸1 kesica suhog kvasca

🔸1 cijelo jaje

🔸2 žumanjka

🔸220 ml toplog mlijeka

🔸50 gr otopljenog maslaca

🔸2 kašike maslinovog ulja

🔸1 kašičica šećera

🔸2 čajne kašike soli

🔸1 kašika granula bijelog luka

🔸1 kašičica suhog peršuna 


*️⃣Nadjev:

🔸120 gr rendane gaude 


*️⃣Za premaz:

🔸malo otopljenog maslaca 


*️⃣Za posipanje:

🔸sjemenke zlatnog lana 

U posudu staviti mlako mlijeko, kvasac, šećer i 5 kašika brašna (od onih 500 gr), izmješati i pustiti da fermentira.

U drugoj zdjeli izmiješati jaje, žumanjke, otopljeni i malo prohlađeni maslac, kašičicu peršuna, 1 kašiku granula bijelog luka, pa dodati fermentirani kvasac, brašno i spiralnim nastavcima dobro izmiksati tijesto (3-4 min.). Potom dodati kašiku maslinovog ulja, još malo miksati i još 1 kašiku ulja, ali nastaviti mijesiti rukom. Formirati loptu pokriti i pustiti da naraste na toplom mjestu.

Nadošlo tijesto na pobrašnjenoj podlozi premjesiti i podijeliti na 15 loptica. Svaku na dlanu rastanjiti u disk, puniti rendanim sirom, zatvoriti i redati u nauljen ili papirom obložen pleh. Pokriti ih streč folijom i ostaviti još jednom da narastu. Rernu zagrijati na 180°.

Nadošle buhtle premazati otopljenim maslacem i posuti zlatnim lanom. Rukama malo utapkati lan.

Peći 15-20 min. 

Tople pokriti suhom krpom da se malo prohlade i uživajte u savršenoj mekoći i ukusu.

 




Primjedbe

Popularni postovi