SLANE BUHTLE SA SIROM
Najmekanije i izuzetno ukusne slane buhtle punjene gaudom.👌🏻👌🏻👌🏻
Tijesto je aromatizirano bijelim lukom u granulama i sa malo sušenog peršuna.
Kao pamuk! 👍🏻Ko proba neće se pokajati, nego će ih praviti vrlo često.😁
Tijesto:
🔸500 gr brašna
🔸1 kesica suhog kvasca
🔸1 cijelo jaje
🔸2 žumanjka
🔸220 ml toplog mlijeka
🔸50 gr otopljenog maslaca
🔸2 kašike maslinovog ulja
🔸1 kašičica šećera
🔸2 čajne kašike soli
🔸1 kašika granula bijelog luka
🔸1 kašičica suhog peršuna
*️⃣Nadjev:
🔸120 gr rendane gaude
*️⃣Za premaz:
🔸malo otopljenog maslaca
*️⃣Za posipanje:
🔸sjemenke zlatnog lana
U posudu staviti mlako mlijeko, kvasac, šećer i 5 kašika brašna (od onih 500 gr), izmješati i pustiti da fermentira.
U drugoj zdjeli izmiješati jaje, žumanjke, otopljeni i malo prohlađeni maslac, kašičicu peršuna, 1 kašiku granula bijelog luka, pa dodati fermentirani kvasac, brašno i spiralnim nastavcima dobro izmiksati tijesto (3-4 min.). Potom dodati kašiku maslinovog ulja, još malo miksati i još 1 kašiku ulja, ali nastaviti mijesiti rukom. Formirati loptu pokriti i pustiti da naraste na toplom mjestu.
Nadošlo tijesto na pobrašnjenoj podlozi premjesiti i podijeliti na 15 loptica. Svaku na dlanu rastanjiti u disk, puniti rendanim sirom, zatvoriti i redati u nauljen ili papirom obložen pleh. Pokriti ih streč folijom i ostaviti još jednom da narastu. Rernu zagrijati na 180°.
Nadošle buhtle premazati otopljenim maslacem i posuti zlatnim lanom. Rukama malo utapkati lan.
Peći 15-20 min.
Tople pokriti suhom krpom da se malo prohlade i uživajte u savršenoj mekoći i ukusu.
Primjedbe
Objavi komentar