FILDŽAN BUREK (Fincan Böreği)
Ma vi nemate pojma kako je ovo interesantan burek iz riznice turskih recepata.👌🏻
Neobičan način pripreme, a vi možete koristiti i mljeveno meso, te pred kraj pečenja zaliti temeljcem (što ja nisam uradila, a vjerujem da je ukusno).😊
📎 Potrebno je:
🔸 5 listova kora za pitu
🔸1 jaje
🔸3 kašike maslinovog ulja
🔸3-4 kašike mlijeka
🔸500 gr pilećeg filea (ili mljevenog mesa)
🔸1 glavica crvenog luka
🔸3-4 krompira srednje veličine
🔸sjemenke susama, zlatnog lana i čurekota
🔸so, biber, mješavina začina za piletinu (sve po želji)
💫+ ukoliko želite zaljev - 2 dcl temeljca
Krompir oguliti i izrezati na kocke pa ga skuhati u slanoj vodi. Kuhan procijediti i izgnječiti u pire.
Na malo ulja prodinstati isjeckan crveni luk, pa dodati filete izrezane na kockice, zajedno propržiti, dodati začine po želji. U smjesu sa mesom staviti pire i sve skupa sjediniti.
U zdjelici viljuškom umutiti jaje, dodati mlijeko i maslinovo ulje, te malo posoliti.
Kore za pitu izrezati tako da od jedne kore dobijete 4 kvadrata. Za jedan burek trebate 2 kocke.
Prvu kocku premazati smjesom od jajeta, unakrst staviti drugu preko, premazati, pa kašiku nadjeva u sredinu. Lagano podići kao zamotuljak i staviti u šoljicu za kafu (kod mene srednje veličine), utapkati, dodati još malo fila i zatvoriti krajeve premazujući sa smjesom da se zalijepi. Okrenuti naopako i dobili ste burek. Redati na papir u pleh (može i nauljen pleh - tek vidjela da je nestalo papira 😁).
Ponavljati postupak i kad sve završite, premazati smjesom, posuti sjemenkama i peći u zagrijanoj rerni na 200° 25 minuta. Ako želite zaliti, izvadite i prelijte temeljcem i vratite u rernu još 10 min. Ako ne zaljevate kao ja, pecite sveukupno 35 min. da lijepo porumeni.
Poslužite uz omiljenu salatu ili jogurt, a odlični su i za druženje sa društvom. 😁👌🏻
Možete koristiti i manje šoljice pa ćete dobiti više komada, sve kako vi želite.
Uživajte i u pripremi i u degustaciji, zaista su jako ukusni ovi mali burečići.🥰🥰🥰
Primjedbe
Objavi komentar