FILDŽAN BUREK (Fincan Böreği)

 Ma vi nemate pojma kako je ovo interesantan burek iz riznice turskih recepata.👌🏻

Neobičan način pripreme, a vi možete koristiti i mljeveno meso, te pred kraj pečenja zaliti temeljcem (što ja nisam uradila, a vjerujem da je ukusno).😊




📎 Potrebno je:

🔸 5 listova kora za pitu

🔸1 jaje

🔸3 kašike maslinovog ulja

🔸3-4 kašike mlijeka

🔸500 gr pilećeg filea (ili mljevenog mesa)

🔸1 glavica crvenog luka

🔸3-4 krompira srednje veličine

🔸sjemenke susama, zlatnog lana i čurekota

🔸so, biber, mješavina začina za piletinu (sve po želji)

💫+ ukoliko želite zaljev - 2 dcl temeljca 


Krompir oguliti i izrezati na kocke pa ga skuhati u slanoj vodi. Kuhan procijediti i izgnječiti u pire.

Na malo ulja prodinstati isjeckan crveni luk, pa dodati filete izrezane na kockice, zajedno propržiti, dodati začine po želji. U smjesu sa mesom staviti pire i sve skupa sjediniti.

U zdjelici viljuškom umutiti jaje, dodati mlijeko i maslinovo ulje, te malo posoliti.

Kore za pitu izrezati tako da od jedne kore dobijete 4 kvadrata. Za jedan burek trebate 2 kocke.

Prvu kocku premazati smjesom od jajeta, unakrst staviti drugu preko, premazati, pa kašiku nadjeva u sredinu. Lagano podići kao zamotuljak i staviti u šoljicu za kafu (kod mene srednje veličine), utapkati, dodati još malo fila i zatvoriti krajeve premazujući sa smjesom da se zalijepi. Okrenuti naopako i dobili ste burek. Redati na papir u pleh (može i nauljen pleh - tek vidjela da je nestalo papira 😁).

Ponavljati postupak i kad sve završite, premazati smjesom, posuti sjemenkama i peći u zagrijanoj rerni na 200° 25 minuta. Ako želite zaliti, izvadite i prelijte temeljcem i vratite u rernu još 10 min. Ako ne zaljevate kao ja, pecite sveukupno 35 min. da lijepo porumeni.

Poslužite uz omiljenu salatu ili jogurt, a odlični su i za druženje sa društvom. 😁👌🏻

Možete koristiti i manje šoljice pa ćete dobiti više komada, sve kako vi želite.

Uživajte i u pripremi i u degustaciji, zaista su jako ukusni ovi mali burečići.🥰🥰🥰





Primjedbe

Popularni postovi