DESERT SA GRIZOM I VIŠNJAMA
Danas smo se sladili ovim odličnim desertom. Sladoledast, uz laganu kiselu notu koju daju višnje, ma baš nam je prijao!
Brzo se priprema i još brže pojede.😁😁😁
Mjera je za 4 čaše!
📎 Sastojci za griz kremu:
🔸450 ml mlijeka
🔸4 kašike griza
🔸4 kašike šećera
🔸2 kašike kakao praha
🔸100 ml slatkog vrhnja
📎Krema sa višnjama:
🔸200 gr svježih višanja
🔸2 pune kašike gustina
🔸100 gr šećera
🔸1 vanilin šećer
🔸80 ml vode
📎Za dekoraciju:
🔸 4 kašike sitno rendane čokolade
🔸4 piškote
🔸100 ml umućenog slatkog vrhnja
Prvo pripremite voćnu kremu.
Višnje očistite od košpica.
U šerpu staviti vodu, gustin i šećer, izmješajte da nema grudvica i staviti kuhati. Odmah dodati višnje, vaniliju i kuhati dok se zgusne. Ostaviti sa strane pokriveno streč folijom.
U drugu šerpu staviti mlijeko i vrhnje za šlag sa šećerom, izmješati i odmah dodati kakao i griz, pa miješati žicom i kuhati dok se počne zgušnjavati.
Sipati u čaše po 3-4 pune kašike, zatim po 2 kašike smjese sa višnjama, pa opet griz i opet višnje. Sa strana staviti jednu piškotu. Odozgo staviti umućeno vrhnje i posuti rendanom čokoladom.
Ostaviti u frižider da se dobro ohladi i stisne, pa možete uživati u ovoj kremastoj fantaziji.😘🥰😍
NAPOMENA: Kremu od griza možete praviti bez kakao praha, a možete dodati i 2 kašike mljevenog maka, umjesto višanja staviti banane i imate skroz drugi okus.👌🏻
---------------------
Primjedbe
Objavi komentar