PILEĆI UŠTIPCI SA GRILOVANIM ŠAMPINJONIMA I TARTAR UMAKOM

 Ljeti nema ništa ljepše od brzog ručka koji ne iziskuje dugo stajanje pored peći. Sve za malo vremena, a okus je božanstven! 👌🏻😁

Ako nikada niste probali ove fenomenalne pileće uštipke, onda ste na gubitku. Jedino što zahtijeva vrijeme je čekati sat vremena da smjesa odstoji, a sve drugo je čas posla! 👍🏻😊😊




📎 Sastojci za uštipke: 


•500 gr pilećeg filea

•2 jaja

•3 kašike brašna

•pola praška za pecivo

•3 kašike ulja

•1 kašika senfa

•pola kašike origana

•mljeveni biber

•začin za piletinu 

•so po želji 


📎 Tartar umak:

•5 kašika majoneze

•3 kašike pavlake

•pola manje glavice crvenog luka

•2 režnja bijelog luka

•2 kašika senfa

•5-6 manjih kiselih krastavaca

•sok pola limuna

•so i biber

•peršun (suhi ili svježi) 


📎Prilog i marinada:

•300 gr šampinjona

•3-4 kašike maslinovog ulja

•1 režanj bijelog luka

•malo suhog ruzmarina

•so 


Pileći file kratko izblendati, da ipak ostane poneki komadić mesa. U posudi sjediniti meso sa svim sastojcima, poklopiti i u frižider na sat vremena.

Za tartar umak: kisele krastavce i bijeli luk sitno izrendati. U zdjeli sjediniti sve sastojke i ostaviti u frižider da se ohladi.

Napraviti marinadu: pomiješati maslinovo ulje sa suhim ruzmarinom i propasiranim bijelim lukom, posoliti. Klobuke šampinjona očistiti i uvaljati u marinadu. Možete napraviti više marinade pa posuti po gljivama kada budete servirali!

Zagrijati ulje u tavi pa kašikom vaditi uštipke, malo ih spljoštiti kašikom i pržiti sa obje strane da lijepo porumene.

Gljive ispeći na grilu ili gril tavi da dobiju lijepu rumenu boju.

Poslagati to sve na tanjir i eto ručka za 10! 😊😁👌🏻





Primjedbe

Popularni postovi