PUTER PUŽIĆI SA GROŽĐICAMA
E ove pužiće morate probati! Mirišu na kilometar, a ukus fenomenalan!
Tokom pečenja šećer se karamelizira pa su okolo hrskavi, a unutrašnjost mekana kao moja duša! 🤭🤭🤭
I obavezno koristite puter, a ne margarin, jer daje dodatnu aromu koja je neodoljiva!
I video je tu.😊
📎Tijesto:
🔸500-600 gr brašna
🔸1 kesica suhog kvasca
🔸80 gr šećera
🔸prstohvat soli
🔸50 gr putera
🔸2 jaja
🔸1 žumanjak
🔸2,5 dcl mlakog mlijeka
📎 Nadjev:
🔸8 kašika šećera
🔸60 gr putera
🔸100 gr grožđica
🔸2-3 kašike ruma (može ekstrakt)
📎 Premaz:
🔸20 gr putera
🔸3-4 kašike šećera
U posudu staviti kvasac, šećer, malo brašna i malo mlijeka, pa izmješati i ostaviti da fermentira.
U drugu posudu staviti brašno (ne cijelu količinu), jaja, puter sobne temperature, šećer, prstohvat soli i dodati kvasac. Mijesiti tijesto i po potrebi dodati ostatak brašna (nisu sva brašna ista, zato količina varira). Bitno je da dobijete srednje mekano tijesto, dobro izrađeno. Poklopiti i ostaviti da naraste. Grožđice natopiti u rum i ostaviti sa strane.
Puter istopiti (80 gr za nadjev i premaz).
Naraslo tijesto malo premjesiti i podijeliti na 2 dijela.
Na malo pobrašnjenoj podlozi razvaljati prvi dio tijesta u pravougaonik debljine 0.5 cm. Premazati puterom i posuti sa 4 kašike šećera ravnomjerno. Posuti grožđicama. Zarolati i izrezati na komade debljine 2-3 cm. Redati pužiće u nauljen pleh sa malim razmakom između.
Postupak ponoviti sa drugim tijestom.
Gotove pužiće premazati maslacem i posuti šećerom, pa ostaviti da još malo narastu.
Peći u rerni zagrijanoj na 190° oko 30 min.
Možete navaliti na još tople!😁👍🏻
-------------------
Primjedbe
Objavi komentar