PUTER PUŽIĆI SA GROŽĐICAMA

E ove pužiće morate probati! Mirišu na kilometar, a ukus fenomenalan!

Tokom pečenja šećer se karamelizira pa su okolo hrskavi, a unutrašnjost mekana kao moja duša! 🤭🤭🤭

I obavezno koristite puter, a ne margarin, jer daje dodatnu aromu koja je neodoljiva!

I video je tu.😊 





📎Tijesto:

🔸500-600 gr brašna

🔸1 kesica suhog kvasca

🔸80 gr šećera

🔸prstohvat soli

🔸50 gr putera

🔸2 jaja

🔸1 žumanjak

🔸2,5 dcl mlakog mlijeka 


📎 Nadjev:

🔸8 kašika šećera

🔸60 gr putera 

🔸100 gr grožđica

🔸2-3 kašike ruma (može ekstrakt) 


📎 Premaz:

🔸20 gr putera

🔸3-4 kašike šećera 


U posudu staviti kvasac, šećer, malo brašna i malo mlijeka, pa izmješati i ostaviti da fermentira.

U drugu posudu staviti brašno (ne cijelu količinu), jaja, puter sobne temperature, šećer, prstohvat soli i dodati kvasac. Mijesiti tijesto i po potrebi dodati ostatak brašna (nisu sva brašna ista, zato količina varira). Bitno je da dobijete srednje mekano tijesto, dobro izrađeno. Poklopiti i ostaviti da naraste. Grožđice natopiti u rum i ostaviti sa strane.

Puter istopiti (80 gr za nadjev i premaz).

Naraslo tijesto malo premjesiti i podijeliti na 2 dijela.

Na malo pobrašnjenoj podlozi razvaljati prvi dio tijesta u pravougaonik debljine 0.5 cm. Premazati puterom i posuti sa 4 kašike šećera ravnomjerno. Posuti grožđicama. Zarolati i izrezati na komade debljine 2-3 cm. Redati pužiće u nauljen pleh sa malim razmakom između.

Postupak ponoviti sa drugim tijestom.

Gotove pužiće premazati maslacem i posuti šećerom, pa ostaviti da još malo narastu.

Peći u rerni zagrijanoj na 190° oko 30 min.

Možete navaliti na još tople!😁👍🏻

-------------------



Primjedbe

Popularni postovi