GURMANSKA PILEĆA MASLENICA

Ne mogu vam ni opisati kako je ovo jelo savršeno.👌🏻 Vjerovatno ste imali priliku negdje probati, ali sa ovim tartar umakom je savršena. Daleko bolja od one sa gljivama! Ukusna za prste polizati i izuzetno sita.

Morate probati.😁



🔅 Tijesto:

▶️600 gr brašna

▶️1 jaje

▶️2 kašike maslinovog ulja

▶️1 kesica suhog kvasca

▶️2 čajne kašičice soli

▶️1 čajna kašika šećera

▶️mlaka voda (količina po potrebi) 


🔅 Nadjev:

▶️500 gr pilećeg filea 

▶️200 gr rendane gaude

▶️100-150 gr goveđeg kulena

▶️1 kašičica crvene paprike

▶️suhi začin za piletinu 

▶️mljeveni biber

▶️2-3 kašike maslinovog ulja 


🔅 Tartar umak:

▶️150 gr majoneze

▶️150 gr milerama

▶️5 kiselih krastavčića

▶️suhi kopar

▶️suhi peršun 

▶️suhi vlasac 

▶️so

▶️mljeveni biber

▶️1 kašičica senfa

▶️1 kašika mljevenih badema 

Od sastojaka zamijesiti tijesto konzistencije kao za pizzu. Nauljiti, pokriti i ostaviti na toplom da se udupla. Ja sam ga pustila dizati 3 x jer sam imala vremena i tijesto je fenomenalno. 

U međuvremenu pileći file izrezati na odreske i istanjiti čekićem. U zdjeli izmiješati začine sa maslinovim uljem, uvaljati odreske, pa pokriti folijom i ostaviti u frižider da odstoje najmanje pola sata. Potom ih ispržiti na malo ulja, samo da blago porumene. Gaudu izrendati, a kulen izrezati na tanke kriške.

Nadošlo tijesto premjesiti i podijeliti na 4 dijela. Svaku lopticu rastanjiti, na polovinu tijesta staviti file, sir, kulen, preklopiti i dobro zalijepiti krajeve. Poredati maslenice na pek papir i peći na 200° oko 20 min.

Za tartar kisele krastavce izrendati na sitno, pa dodati sve sastojke i dobro sjediniti. Najbolje ga pripremiti prije nego počnete mijesiti tijesto da se arome prožmu.

Vruće maslenice staviti na tanjire, preliti umakom i posuti sa još malo rendane gaude.





Primjedbe

Popularni postovi