MERČIMEK ČORBA (Mercimek çorbası)

Mercimek çorbası, nešto divno iz turske kuhinje. Priprema skroz jednostavna, a okus neopisiv! 👌🏻👍🏻

Znamo da su prednosti crvene leće to da smanjuje razinu holesterola, štiti srce, dobra je za probavu, snižava razinu šećera u krvi, a nutritivno bogata vitaminom B, magnezijem, cinkom, kalijem i ima puno proteina. 




Pa da krenemo s pripremom:

🔸200 gr crvene leće 

🔸1 veći krompir

🔸1 mrkva

🔸1 glavica crvenog luka

🔸2 režnja bijelog luka

🔸so

🔸mljeveni biber

🔸1 kašika paradajz pirea

🔸1 kašika crvene paprike

🔸3 kašike ulja

🔸40 gr maslaca

🔸1 kašika suhe mente

🔸sok pola limuna

🔸1,5 litar vode


Luk, krompir i mrkvu isjeckati.

Na ulju prodinstajte luk crveni i bijeli sa mrkvom. Zatim dodati krompir. Još kratko dinstati, pa dodati dobro opranu i ocijeđenu leću i paradajz pire. Doliti vodu i ostaviti da kuha na srednjoj temperaturi 25-30 minuta.

Skloniti sa ringle i štapnim mikserom sve izblendati. Ako vam je pregusto, dodajte malo vode i vratite da prokuha. Zatim u čorbu dodati sok pola limuna, suhu mentu, so i biber. Sve dobro izmiješati.

U tavici otopiti puter, skloniti sa ringle, dodati crvenu papriku i dobro izmiješati.

Sipati čorbu, pa crvenom paprikom pokapati odozgo. Zaista da poseban šmek.

Servirajte uz limun, pa neka svako sebi doda ukoliko želi.

Uživajte u ovoj zdravoj čorbi. Ne da je odlična, perfektna je.👌🏻👌🏻🥰🥰🥰

Ako vam se recept sviđa, lajkajte, komentarišite, dijelite.👍🏻 

---------------





Primjedbe

Popularni postovi