KOMANA KLJUKUŠA

 Ovo je staro i skoro zaboravljeno bosansko jelo. Rijetko kad čujem da ga neko i usput spomene, kamoli napravi 🙄

Izuzetno brzo i jako ukusno, a što je danas bitno - jeftino. Sita cijela porodica.🙂

Komana kljukuša.... zasluženo je vraćam na svoj jelovnik.😄

Jedina mana je što poslije ovog jela nema poljubaca. 😂😂😂 

A Bogami i sutradan je upitno. 😅😅😅😅




🍀 Sastojci:

- 2 jaja

- 500 gr brašna

- so

- 1 prašak za pecivo

- mlijeko (količina po potrebi - čitajte dalje 😄)


🍀Preliv:

- 8 punih kašika pavlake ili milerama

- 2 dcl mlijeka

- 7-8 režnjeva bijelog luka (u originalu idu i do 2 glavice 😂😂😂)

- so

- 100 gr otopljenog maslaca


Žicom umutiti jaja, posoliti ih, dodati čašu mlijeka, zatim brašno sa praškom za pecivo. Miješajte žicom i dolijte mlijeka toliko da vam smjesa bude malo gušća od smjese za palačinke. Svako brašno ne pije isto tečnosti, pa nisam pisala mjeru. 

U pleh staviti 2-3 kašike ulja, fino rasporedite i stavite u zagrijanu rernu na 200° 2 minute da se ugrije. Sipati smjesu i peći na 200° 15-20 min da lijepo porumeni.

U međuvremenu u posudi izmiješajte pavlaku, mlijeko, posolite i dodajte sitno isjeckan bijeli luk. Maslac otopite i neka bude vreo.

Ispečenu kljukušu malo prohladiti i rukama kidati na zalogaje pa stavljati u posudu za posluživanje. Preliti smjesom od pavlake, pa "zacvrkati" vrućim maslacem.

Uz šolju jogurta uživajte u ovom prejednostavnom, a tako ukusnom obroku.👌🏻👍🏻🥰😍

*Po želji umjesto pavlake, možete koristiti jogurt sa bijelim lukom, posoliti i preliti kljukušu.

Uživajte u ostatku dana.🍀




Primjedbe

Popularni postovi