ČUPAVCI
Mislim da ne postoji niko da nije bar jednom u životu napravio ovu klasiku.💓
Razlike u samom procesu pripreme su minimalne, a meni je, nakon isprobavanja raznih recepata za čupavce, ovaj postao favorit. Uspije uvijek i što je najbitnije, sočni su i nakon par dana, jer je biskvit odličan.👌🏻😍
Biskvit:
-6 jaja
-2 dcl ulja
-3 kašike vruće vode
-2 dcl šećera (čaša od 2 dcl)
-4 dcl oštrog brašna
-1 prašak za pecivo
Čoko umak:
-150 gr čokolade za kuhanje
-200 gr šećera
-250 gr margarina za kolače ili putera
-1 dcl vode
+
-150 gr kokosovog brašna
Odmah ću napisati da čoko umaka izađe prilično, tako da slobodno potapate kocke i okrenete ih par puta da fino upiju umak što će čupavce učiniti još sočnijim i mekšim.
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
Bjelanjke izmiksati u čvrt snijeg.
U žumanjke staviti šećer i izmiksati da postanu pjenasti. Dodati ulje i vodu i još kratko izmiksati. Postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo u smjesu od žumanjaka i na kraju lagano miješati izmiksane bjelanjke, pazeći da smjesa ne "padne".
Pleh (35 x 30 cm) obložiti papirom ili premazati uljem i posuti brašnom, pa istresti smjesu i peći na 180° oko 20-25 minuta. Ispečen biskvit otaviti u plehu da se ohladi, a u međuvremenu pripremite čoko umak.
U šerpu staviti margarin, šećer, izlomljenu čokoladu i vodu, pa pustiti da zakuha, miješajući žicom da se sastojci fino sjedite. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi do mlakog (da se malo zgusne).
Hladan biskvit isjeći na kocke željene veličine. Na viljušku nabadati jednu po jednu kocku, potapati u umak, kašikom preliti ako je potrebno još sa strana i uvaljati u kokos. (Nemojte u tanjir sipati sav kokos, nego malo po malo da se ne natapa).
Redati čupavce na tanjir za posluženje. Ostaviti ih da se potpuno ohlade i uživanje može da počne.❤️
Primjedbe
Objavi komentar