ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA
Sezona je, pa trebamo iskoristiti ove divne zdrave plodove.
Moja mama je juče izrazila želju za štrudlom sa višnjama i ja sam joj danas ugodila. Iskreno, nisam ugodila samo njoj nego i sebi i još ponekom.
Štrudla je fantastična, malo hrskave korice i predivne mekane unutrašnjosti, sa nezaobilaznom kiselom notom koju daju višnje. Mi smo uživale, a već sutra možete uživati i vi.
Sastojci za tijesto:
Moja mama je juče izrazila želju za štrudlom sa višnjama i ja sam joj danas ugodila. Iskreno, nisam ugodila samo njoj nego i sebi i još ponekom.
Štrudla je fantastična, malo hrskave korice i predivne mekane unutrašnjosti, sa nezaobilaznom kiselom notom koju daju višnje. Mi smo uživale, a već sutra možete uživati i vi.
Sastojci za tijesto:
- 500 gr brašna
- 2 jaja
- 1 kesica suhog kvasca
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 1 dcl ulja
- 2 dcl mlijeka
- + mlaka voda količina po potrebi
Nadjev:
- 600 gr višanja
- 200 gr šećera
- 2 kašike gustina
- 1 vanilin šećer
+
šećer u prahu za posipanje
Prosijano brašno pomiješati sa suhim kvascem, pa dodati šećer, so, blago umućena jaja, ulje, mlijeko i mlake vode toliko da se zakuha srednje mekano tijesto. Moram reći da uvijek za kisela tijesta koristim mješavinu mlijeka i vode, jer je tijesto ljepše i sutradan se ne mrvi. Kad koristim samo mlijeko, tijesto bude divno prvi dan, ali drugi se jako puno mrvi i to se pretpostavljam nikom ne dopada.
Potkuhano tijesto zasjeći nožem unakrst, pa pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se udvostruči.
Dok tijesto nadolazi pripremite nadjev. Višnje operite, očistite od košpica, pospite šećerom i stavite na ringlu da prokuha. Kad počne kuhati, odstranite pjenu koja se pojavi na vrhu i kuhajte nekih 4-5 minuta, zatim umiješajte gustin, pa dobro promiješajte žicom da se ne stvore grudvice. Sklonite sa ringle, dodajte vanilin šećer, promiješajte i ostavite da se ohladi.
Ukoliko su višnje jako kisele, dodajte još šećera i obrnuto. Sve zavisi koliko slatko volite, ja sam stavila i manje šećera nego što treba, jer volimo onaj pravi kiselkasti okus višanja.
Nadošlo tijesto prebacite na pobrašnjen sto i blago premjesite. Podijelite na dva dijela.
Razvaljajte oklagijom prvi dio u pravougaoni oblik debljine 0,5 cm.
Premažite polovinom pripremljenog nadjeva.
Zarolajte i formirajte štrudlu. Krajeve zalijepite prstima da vam nadjev ne bi curio prilikom pečenja, pa tako zalijepljen kraj podvijte ispod štrudle.
Formiranu štrudlu prebacite u nauljen pleh.
Isti postupak ponovite sa drugim dijelom tijesta. Štrudle zatim premažite kistom natopljenim u ulje i ostavite da odstoje dok se rerna zagrije na 180 stepeni.
Štrudle premazujem uljem jer dobiju finu hrskavu koricu, koja stajanjem omekša, ali definitivno ima fantastičan okus. Vi možete štrudle premazati i žumancem ili uopšte ne premazivati.
U rernu zagrijanu na 180 stepeni, staviti štrudle da se peku oko 30-tak minuta da dobiju lijepu rumenu boju.
Vruće pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohlade.
Prije rezanja pospite šećerom u prahu.
Primjedbe
Objavi komentar