NEDJELJNA TORTA
U staroj svesci recepata zapisana je baš pod ovim nazivom i definitivno to i jeste.
Prava nedjeljna torta, uz popodnevnu kafu, jednostavne pripreme, aromatična, jako ukusna i bez brašna.
Ako vam zatreba nešto ukusno, a brzo i jednostavno - sigurna sam da će ova torta biti vaš odabir :)
Sastojci:
Ostaviti tortu u kalupu da se prohladi 10-tak minuta, a u međuvremenu pripremite čokoladnu glazuru.
Na pari otopiti tamnu čokoladu, kockicu putera, šećer u prahu i mlijeko. Sjediniti da smjesa bude gusta i kompaktna.
Skinuti obruč sa kalupa, pa glazurom preliti tortu. Odozgo posuti tucanim lješnjacima i ostaviti da se potpuno ohladi.
Dekorisati listićima svježe mente.
Ja sam pripremila pola mjere čokoladne glazure i prelila još malo tortu pri serviranju, a sa ovom tortom se odlično slaže i kugla sladoleda od vanilije.
Uživajte :)
I naravno griiiiiz! :)
Prava nedjeljna torta, uz popodnevnu kafu, jednostavne pripreme, aromatična, jako ukusna i bez brašna.
Ako vam zatreba nešto ukusno, a brzo i jednostavno - sigurna sam da će ova torta biti vaš odabir :)
Sastojci:
- 250 gr pšeničnog griza
- 250 gr šećera
- 100 gr oraha
- 50 gr lješnjaka
- 1 dcl ulja
- 2 dcl mlijeka
- 1 jaje
- 2 jabuke
- 1 kašika ruma
- 1 vanilin šećer
- 1 limun
- prstohvat soli
- 1 prašak za pecivo
Čokoladna glazura:
- 150 gr tamne čokolade
- 1 kockica putera
- 2 kašike šećera u prahu
- 2 kašike mlijeka
Za posipanje:
- 50 gr lješnjaka ili oraha
Orahe i lješnjake staviti u kesu za zamrzivač i čekićem za meso usitniti.
U posudi pomiješati griz, prašak za pecivo, orahe, šećer, ulje, mlijeko, jaje, lješnjake, izribane jabuke, rum, prstohvat soli, vanilin šećer i ribanu koricu limuna.
Sve izmiksati mikserom (ne previše, nego samo da se sastojci fino povežu).
Kalup za tortu prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i izliti smjesu.
Peći na 180 stepeni oko 30 minuta.
Ostaviti tortu u kalupu da se prohladi 10-tak minuta, a u međuvremenu pripremite čokoladnu glazuru.
Na pari otopiti tamnu čokoladu, kockicu putera, šećer u prahu i mlijeko. Sjediniti da smjesa bude gusta i kompaktna.
Skinuti obruč sa kalupa, pa glazurom preliti tortu. Odozgo posuti tucanim lješnjacima i ostaviti da se potpuno ohladi.
Dekorisati listićima svježe mente.
Ja sam pripremila pola mjere čokoladne glazure i prelila još malo tortu pri serviranju, a sa ovom tortom se odlično slaže i kugla sladoleda od vanilije.
Uživajte :)
I naravno griiiiiz! :)
Primjedbe
Objavi komentar