PILAV SA ZAČINJENIM PILEĆIM KRILIMA
Uvijek dobar ručak. Može se koristiti i pileći batak i zabatak, pileći file, a ja sam se danas odlučila za začinjena pileća krila i sve je bilo super.
Uz sezonsku salatu - odličan ručak.
Sastojci:
Uz sezonsku salatu - odličan ručak.
Sastojci:
- 1 kg pilećih krila
- 1 kašičica mljevenog đumbira
- 1 kašičica chilly-a
- 1 kašičica suhog peršuna
- 1 kašičica bijelog luka u granulama
- 1 čajna kašika mljevene crvene paprike
- vegeta
- biber
- 5 kašika maslinovog ulja
- 200 gr riže
- 6 dcl pilećeg temeljca
Pileća krila očistiti. U posudi pomiješati maslinovo ulje, đumbir, chilly, suhi peršun, bijeli luk u granulama, vegetu, biber i mljevenu crvenu papriku.
U smjesu staviti pileća krila i dobro rukom promiješati da se meso obloži sa svih strana, pa ostaviti u frižider da odstoji oko sat vremena.
Rižu oprati i ocijediti u cjediljci.
U pleh za pečenje poredati opranu i ocijeđenu rižu, odozgo poredati začinjena pileća krila, preliti ostatkom smjese, pa u ugao pleha sipati pileći temeljac (ovo iz razloga da se ne isperu začini sa mesa). Staviti sve u rernu zagrijanu na 180 stepeni i peći oko 30 minuta, dok sva tečnost ukuha i jelo fino porumeni.
Po potrebi, ukoliko vam riža nije dovoljno kuhana, doliti još sasvim malo tople vode.
Servirati toplo uz salatu.
Prijatno :)
Primjedbe
Objavi komentar