SLATKO OD JAGODA
Mislila sam napraviti džem od jagoda, a onda su moji ukućani izglasali da se pravi slatko. Dobra stvar slatka od jagoda je što zaista ima široku primjenu - kao preliv za sladolede, preliv za kolače, palačinke, a sirup je uz dodatak vode i kockice leda - savršeno osvježenje.
Ukoliko želite napraviti džem od jagoda, ukuhavajte bar 30-tak minuta, jagode usitnite na manje komadiće, a ako želite marmeladu, kad se jagode skuhaju prođite kroz njih štapnim mikserom i ukuhajte do željene gustoće.
Sastojci:
Uz tostiran hljeb - savršen doručak:
Ukoliko želite napraviti džem od jagoda, ukuhavajte bar 30-tak minuta, jagode usitnite na manje komadiće, a ako želite marmeladu, kad se jagode skuhaju prođite kroz njih štapnim mikserom i ukuhajte do željene gustoće.
Sastojci:
- 1 kg jagoda
- 500 gr šećera (ako su jagode normalno slatke)
- 3 kesice vanilin šećera
- 1 kašika ruma (po želji)
Jagode očistiti, oprati i dobro ocijediti.
Krupnije jagode prepolovite, a sitnije ostavite cijele.
U šerpu za kuhanje staviti red jagoda, posuti šećerom i vanilin šećerom, pa opet red jagoda, šećer i tako dok ne utrošite sastojke.
Poklopite šerpu i ostavite najmanje 3-4 sata da odstoje, najbolje preko noći, da jagode puste svoj sok.
Rernu uključiti na 70 stepeni i staviti čiste i suhe tegle da se steriliziraju. Ja stavim i poklopce.
Kad je sve odstajalo, uključiti ringlu na najjaču temperaturu i staviti šerpu sa jagodama. Jedan tanjirić od kafe stavite u zamrzivač (trebat će vam da provjerite gustinu slatka ili džema, ovisno šta pravite).
Kad počne da ključa, za slatko kuhajte oko 15 minuta, s tim kad počnu jagode da pjene, smanjite temperaturu na srednju i skidajte pjenu.
Nakon 15 minuta, izvadite tanjirić iz zamrzivača, stavite kašiku slatka, pa provjerite jeste li zadovoljni gustinom.
Ako je sve po vašem ukusu, na kraju umiješajte i rum.
Vruće slatko sipati u zagrijane tegle i odmah zavrnuti poklopce. Kad napunite sve tegle, okrenite ih naopako i neka tako odstoje 5 minuta.
Nakon toga ih ponovo vratite u prvobitni položaj i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Na taj način stvorit će se vakum i vaše slatko od jagoda se neće pokvariti.
Ja sam čuvala pola tegle od prošle godine i još uvijek je fantastično.
Uživajte u jednostavnoj pripremi ovog slatka, a i u fenomelanom okusu. Već sam navela kako ga i za šta možete koristiti, a na vama je da probate.
Primjedbe
Objavi komentar