GRAH IZ RERNE
Jučer je bio kišovit, tmuran i prohladan dan. Grah mi nekako ide u zimskom periodu, u proljeće i ljeto ga spremam jako rijetko ili nikako.
E obzirom da je dan bio takav kakav je, pripremila sam nam grah iz rerne i stvarno su svi bili zadovoljni ručkom.
Moram reći da ga možete u rerni duže ukuhati da dobijete skroz gust grah, nešto kao gravče na tavče, ja sam ipak ostavila nešto tekućine, jer moji tako više vole.
Probajte i vi, dopast će vam se :)
Sastojci:
E obzirom da je dan bio takav kakav je, pripremila sam nam grah iz rerne i stvarno su svi bili zadovoljni ručkom.
Moram reći da ga možete u rerni duže ukuhati da dobijete skroz gust grah, nešto kao gravče na tavče, ja sam ipak ostavila nešto tekućine, jer moji tako više vole.
Probajte i vi, dopast će vam se :)
Sastojci:
- 800 gr graha (koristila sam iz limenke, a možete ga i prethodno skuhati i ocijediti)
- 300 gr crvenog luka
- 4 režnja bijelog luka
- 200 gr kobasice ili hrenovki
- 1 kašika mljevene crvene paprike
- 1/2 kašičice ljute crvene paprike (opcionalno ako volite)
- biber
- 1/2 kašike brašna
- vode po potrebi
- malo soli
- 2 kašike sjeckanog svježeg peršuna
- 3 isjeckane zelene paprike + 3 cijele paprike
- 2 lovorova lista
- 2-3 kašike ulja
Lonac sa uljem staviti na ringlu i zagrijavati na umjerenoj temperaturi. Kad se zagrije, dodati kobasicu ili hrenovke isječene na kolutiće, sitno sjeckan crveni luk i isjeckanu zelenu papriku. Dinstati dok luk požuti, a zatim začiniti sa biberom, mljevenom crvenom paprikom i ljutom paprikom. Dodati brašno i sve skupa promiješati. Sada je vrijeme da ubacite i ocijeđen grah pa dolite vode samo da prekrije sastojke. Kuhati 15 minuta.
Kad se malo zgusnulo, začiniti sa soli i dodati sitno sjeckan peršun i lovorov list. Kuhati još 10-tak minuta. Ako je pregusto dodajte malo vode, ako je prerijetko, kuhajte duže da ispari višak tekućine.
Sve skupa izliti u posudu za pečenje. Očišćene cijele paprike uroniti u grah tako da se i one napune smjesom i sve skupa zapeći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.
Odozgo posuti sa još malo sjeckanog peršuna.
Poslužiti toplo :)
Primjedbe
Objavi komentar