POGAČA OD HELJDINOG I SOJINOG BRAŠNA
Zdrava i jako ukusna pogača, tačnije kao neki slani kolač. Dodatak sojinog brašna joj daje potrebnu mekoću i vlažnost i narednih par dana, ukoliko vam ostane.
Željela sam lisnatiju pogaču pa sam je premazala sa vrlo malo niskokaloričnog margarina, što nije pod moranje.
Zaista preporučujem, odlična i uz neki namaz za doručak ili uz varivo za ručak.
Sastojci:
Željela sam lisnatiju pogaču pa sam je premazala sa vrlo malo niskokaloričnog margarina, što nije pod moranje.
Zaista preporučujem, odlična i uz neki namaz za doručak ili uz varivo za ručak.
Sastojci:
- 500 gr pšeničnog brašna (integralnog)
- 200 gr heljdinog brašna
- 3 kašike sojinog brašna
- 1 kašika sjemenki lana
- 1 kašika na suho proprženog susama
- 1 kašika mljevenog lana
- 1 kesica suhog kvasca
- 1 kašika soli
- 1 kašičica smeđeg šećera
- 5 kašika maslinovog ulja
- mlaka voda - količina po potrebi
Za premazivanje:
- 2-3 kašike niskokaloričnog margarina
U posudi pomiješati pšenično integralno brašno, sojino i heljdino brašno. Dodati sjemenke, so, šećer, suhi kvasac, ulje i uz dodavanje mlake vode zakuhati srednje mekano tijesto. Oblikovati kuglu, pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da nadođe - oko 30 minuta.
Nadošlo tijesto prebaciti na sto koji ste posuli heljdinim brašnom, blago ga premjesiti i rasklagijati u pravougaonik (debljine 1 cm). Premazati omekšalim margarinom pa zarolati.
Zasjeći oštrim nožem na kriške debljine 1-1,5 cm (ne do kraja), saviti u oblik kruga i odvajati jednu krišku prema unutra, jedna ostane van.
Pleh premazati margarinom i prebaciti pogaču u pleh, pokriti i ostaviti da nadolazi još oko 15-20 minuta, dok se zagrije rerna.
Rernu uključiti na 180°.
Pogaču peći prvih 15 minuta na toj temperaturi, zatim smanjiti na 140 stepeni i peći još 15-tak minuta.
Ispečenu pokriti krpom da stane oko 10-tak minuta, a zatim slobodno rukama odvajajte komade i uživajte u fantastičnom okusu i mekoći.
Primjedbe
Objavi komentar