STARINSKI UŠTIPCI
Drage moje, ovo su vam oni pravi starinski seljački uštipci, kakve su nam spremale naše bake/nane! Kako su samo jutra divno mirisala... Mislim da to nosimo u srcu kroz sve godine života. 🥰
Obično su ih "otkidale" od hljeba, što znači da hljeb nije još bio stavljen u rernu, a vrijeme je doručka, pa se odvoji dio tijesta, doda jaje i isprži ova divotica.🤗
Razlika je što nisam dodavala jaje, a u tijesto sam dodala kašičicu praška za pecivo i nisu uopšte pili ulje i nisu masni.
Ako vam se dopadaju, obavezno probajte, a sad slijedi recept:
- 500 gr brašna
- 1 kesica suhog kvasca
- 1 čajna kašika soli
- 1 kašičica šećera
- 2-3 kašike ulja
- 1 mala kašičica praška za pecivo
- mlaka voda
U posudu stavite prosijano brašno, dodajte kvasac, šećer, so, prašak, ulje i dolivajući mlaku vodu zamijesite mekše tijesto. Treba biti ljepljivo i dobro ga "istucite" drvenom kuhačom ili špatulom. Pokrijte i ostavite da naraste.
U šerpici zagrijte mslo više ulja (kao za krofne). Kašiku potopiti i vruće ulje pa grabiti po kašiku smjese i spuštati u ulje. Pržiti da porumene sa svih strana. Temperatura treba biti srednja, da vam ne bi ostali sirovi unutra.
Vaditi ih na kuhinjski papir da se ocijedi eventualni višak masnoće.
Okolo hrskavi i krckaju, a unutra su savršeno mekani.
Uživajte uz domaći kajmak, kulen, sir, pa i razne džemove. Naravno, bijela kafa, šolja mlijeka ili čaja su nezaobilazni.🤗😊
Prijatno! ❤️
Primjedbe
Objavi komentar