GöZLEME

Kiša pada, hladno je, pa ne znam šta drugo preostaje nego spremiti nešto toplo za doručak. 

Ne trebam puno razmišljati, znam šta je to što svi volimo.😁

Obožavamo gözleme, jer vam dozvoljavaju sto načina pripreme, nadjeva, ma šta poželite. Brzo su gotove, a ukus im je fantastičan.👌🏻👌🏻👌🏻

Pravila sam ih nekoliko vrsta do sada, pa evo još jedne, taze od jutros.🤭

Imate i video.❣️ 





📌 Sastojci:

✔️500 gr brašna

✔️5 kašika maslinovog ulja

✔️1 prašak za pecivo

✔️1 kesica suhog kvasca

✔️1,5 čajna kašika soli

✔️4 briketa špinata (odleđena, može naravno i svježi)

✔️ Mlaka voda (količina po potrebi) 


📌Nadjev:

✔️100-250 gr izrendanog edamera ili gaude 


📌Premaz:

✔️100 gr otopljenog maslaca 


Prosijati brašno, dodati ocijeđen špinat, prašak za pecivo, kvasac, so i ulje pa uz dodavanje mlake vode zamijesiti tijesto kao za pitu. Ni premekano ni tvrdo. Formirati loptu, pokriti i neka odmori 20-tak minuta.

Na pobrašnjenoj podlozi samo kratko premjesiti i podijeliti na 10 loptica.

Svaku lopticu oklagijom razvući na promjer cca 20-25 cm. Na polovinu tijesta staviti izrendani sir, preklopiti drugom polovicom i zalijepiti prstima krajeve. 

Zagrijati tavu, malo premazati maslacem i staviti gözleme da se prže po par minuta sa obje strane. Gornju stranu premazati maslacem prije okretanja. Gotove redati jednu na drugu i svaku premazati maslacem. 

Poslužiti toplo uz šolju mlijeka i eto odličnog doručka! 👌🏻🥰😘







Primjedbe

Popularni postovi