MLIJEČNI HLJEB

 Nema ništa ljepše od domaćeg hljeba! 😃

Koliko često ga vi pravite?

Kad kupujemo hljeb, uvijek nam ostane, ali kad je domaći u pitanju, pojede se do posljednje mrvice. 😉

Ukoliko probate ovaj recept, napišite mi utiske, a ako želite manju količinu,  shodno tome smanjite sastojke. 😉 



Za 4 veknice - 

📌Sastojci:

✔1100 gr bijelog brašna 

✔2,5 supene kašike suhog kvasca, 

✔1 supena kašika soli

✔1 čajna kašika šećera

✔2 kašike maslinovog ulja

✔1 kašika bijelog octa

✔2,5 dcl mlijeka 

✔topla voda količina po potrebi 


Izmiješati sve suhe sastojke, dodati ulje, ocat, mlako mlijeko i tople vode toliko da se dobije srednje mekano tijesto. Oblikovati u loptu, pokriti  i ostaviti na toplom mjestu da se udupla. Premjesiti na pobrašnjenoj podlozi, podijeliti na 4 dijela, svaki dio razvaljati u ovalan oblik, zarolati i redati u nauljen pleh. Pokriti i ostaviti da nadođe još jednom. Rernu zagrijati na 180 stepeni. Kad je hljeb nadošao, zarezati oštrim nožem po vrhu na 3 mjesta svaku veknu, premazati sa malo mlijeka i staviti da se peče. 

Prvih 15 minuta peći na 180 stepeni, a zatim smanjiti temperaturu na 130-140 stepeni i peći još 20-tak minuta. 

Ispečen pokriti vlažnom kuhinjskom krpom. Malo ohladiti i ...dalje se zviždi.😁😁😁


Primjedbe

Popularni postovi