KIFLA POGAČA

 Ćao svimaaaaa! 👋🏻🙋🏻‍♀️

Danas vam donosim recept za ovu predivnu kifla pogaču, sa malo neobičnim načinom pripreme.😁

U konačnici ima predivnu hrskavu koricu, a unutrašnjost mekana i posebnog ukusa.

Neću vas nagovarati da probate, gledajte i uživajte.😁😁😁 Imate i video! 💗 




📌Sastojci:

✔️500 gr brašna + 2 čajne kašike

✔️1 jaje

✔️1 kesica suhog kvasca

✔️100 ml mlake vode

✔️150 ml mlakog mlijeka

✔️6 kašika ulja

✔️1 kašika soli

✔️2 kašičice šećera

✔️susam i chia za posipanje 


U posudicu staviti mlaku vodu, dodati kvasac i šećer, izmješati, pa posuti sa 2 čajne kašike brašna i ostaviti da fermentira.

U zdjelu prosijati brašno, pa dodati jaje, ulje, fermentirani kvasac, mlako mlijeko i zamijesiti srednje mekano, neljepljivo i podatno tijesto.

Pokriti i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.

Prebaciti na pobrašnjen sto, malo premjesiti i podijeliti na 12 loptica. Svaku lopticu razvaljati u krug prečnika cca 20 cm i zarolati kiflu. 

U većoj šerpi prokuhati vodu, pa skloniti sa ringle i ubaciti kifle. Pustiti da stoje u vreloj vodi 6 minuta. NE KUHATI!

Šupljikavom kašikom vaditi kifle na pek papir u pleh. Prvu saviti u zvrk, a ostale redajte okolo. Sredinu posuti chia sjemenkama, a ostatak pogače susamom. Blago utapkajte rukom.

Peći u rerni zagrijanoj na 200° 10 minuta, zatim smanjiti na 180° i peći još 15 min. Po potrebi pokrijte alu folijom da vam ne porumeni previše.

Ispečenu pokriti suhom krpom da se prohladi.

Zaista predivno miriše i izuzetno je ukusna.

💗😍🥰 

Ako vam se sviđa, lajkujte, komentarišite, dijelite, probajte, javite utiske, ako ne - nikom ništa.😂😁😁😁🙋🏻‍♀️

Ugodan vam ostatak dana. 💋





Primjedbe

Popularni postovi