KIFLA POGAČA
Ćao svimaaaaa! 👋🏻🙋🏻♀️
Danas vam donosim recept za ovu predivnu kifla pogaču, sa malo neobičnim načinom pripreme.😁
U konačnici ima predivnu hrskavu koricu, a unutrašnjost mekana i posebnog ukusa.
Neću vas nagovarati da probate, gledajte i uživajte.😁😁😁 Imate i video! 💗
📌Sastojci:
✔️500 gr brašna + 2 čajne kašike
✔️1 jaje
✔️1 kesica suhog kvasca
✔️100 ml mlake vode
✔️150 ml mlakog mlijeka
✔️6 kašika ulja
✔️1 kašika soli
✔️2 kašičice šećera
✔️susam i chia za posipanje
U posudicu staviti mlaku vodu, dodati kvasac i šećer, izmješati, pa posuti sa 2 čajne kašike brašna i ostaviti da fermentira.
U zdjelu prosijati brašno, pa dodati jaje, ulje, fermentirani kvasac, mlako mlijeko i zamijesiti srednje mekano, neljepljivo i podatno tijesto.
Pokriti i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.
Prebaciti na pobrašnjen sto, malo premjesiti i podijeliti na 12 loptica. Svaku lopticu razvaljati u krug prečnika cca 20 cm i zarolati kiflu.
U većoj šerpi prokuhati vodu, pa skloniti sa ringle i ubaciti kifle. Pustiti da stoje u vreloj vodi 6 minuta. NE KUHATI!
Šupljikavom kašikom vaditi kifle na pek papir u pleh. Prvu saviti u zvrk, a ostale redajte okolo. Sredinu posuti chia sjemenkama, a ostatak pogače susamom. Blago utapkajte rukom.
Peći u rerni zagrijanoj na 200° 10 minuta, zatim smanjiti na 180° i peći još 15 min. Po potrebi pokrijte alu folijom da vam ne porumeni previše.
Ispečenu pokriti suhom krpom da se prohladi.
Zaista predivno miriše i izuzetno je ukusna.
💗😍🥰
Ako vam se sviđa, lajkujte, komentarišite, dijelite, probajte, javite utiske, ako ne - nikom ništa.😂😁😁😁🙋🏻♀️
Ugodan vam ostatak dana. 💋
Primjedbe
Objavi komentar