KADUN BUTIĆI

Moram vam reći da mi se nikako ne sviđa ovaj tmuran i bezličan dan. A jesti se mora.😀 E tu dolazi do dileme, šta skuhati da se svida dopada, da je ukusno, da nije nešto zahtjevno i da nisam dugo pravila?! 🤔😀

I odabir je pao na KADUN BUTIĆE. 🥰

Ne znam da li ste ih ikada jeli, ali su zaista odlični. Ako ih budete pravili, javite mi utiske.❣️ 




📌Za kadun butiće:

✔️500-600 gr mljevenog mesa

✔️2 glavica crvenog luka

✔️3 režnja bijelog luka ili bijeli luk u granulama

✔️1 jaje

✔️2 kašike prezle

✔️100 gr riže

✔️2 čajne kašike suhog začina

✔️So

✔️Mljeveni biber 


📌Za pohovanje:

✔️3 jaja

✔️ Brašno 


📌Za umak:

✔️330 gr paradajz pelata

✔️1 supena kašika suhog bosiljka

✔️So 


Prvo rižu dobro operite i skuhajte u omjeru 1:3 (oko 10 minuta). Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Polovinu mljevenog mesa stavite na kašiku ulja i dodajte skroz sitno isjeckan crveni luk (možete i izrendati), pa prodinstati da meso dobije smeđu boju. Ostaviti da se ohladi.

U zdjelu staviti drugu polovinu svježeg mljevenog mesa, dodati ispasiran bijeli luk ili granule, jaje, ohlađenu rižu, ohlađeno meso sa lukom, prezlu i začine. Sve dobro sjediniti rukom i ostaviti u frižider oko 15-20 minuta.

Rukom uzimati smjesu (koliko stane u šaku) i oblikujte kao hurmašicu. Redati na tacnu. Kad završite, uvaljati u brašno svaki kadun butić. 

U šerpu staviti paradajz pelat, usitniti paradajz a možete ostaviti i komadiće, dodati bosiljak, posoliti, prokuhati 3-4 minute i gotovo.

Umutiti jaja i malo posoliti. U tavi zagrijati ulje na srednjoj temperaturi pa pržiti kadun butiće sa obje strane po 3-4 minute da lijepo porumene.

Na tanjir staviti umak i odozgo poredati butiće. Po želji preliti sa umakom. Tanjir supe, zelena salata i eto super ručka. Prilog nije potreban, izađe ih dovoljno.

Jako su ukusni, divno mirišu i preporučujem da probate.

Ugodan ostatak dana! 🥰❣️❤️






Primjedbe

Popularni postovi