"DJEDOV BRK"

Hello, šta radite danas?😁

Ako nemate pametnija posla, svi trk na djedov brk!😂😂😂

Mmmmm, predivan starinski kolač "Djedov brk", može i kao ideja za predstojeće praznike...👍🏻🥰

Prhko tijesto koje se topi u ustima, domaći džem od šljiva i još svašta nešto... Pročitajte, pogledajte slike i odlučite da li ćete probati.❣️💞 



📌Prhko tijesto:

✔️500 gr brašna

✔️250 gr maslaca

✔️4 žumanjka

✔️5 kašika šećera

✔️1 vanilin šećer

✔️4 kašike milerama

✔️1 prašak za pecivo 


📌 Premaz:

✔️ Džem od šljiva (može i bilo koji drugi) 


✔️Nadjev:

✔️4 bjelanjka

✔️150 gr šećera

✔️rendana korica 1 limuna

✔️150 gr mljevenog mixa - bademi, indijski orah, neslani kikiriki

+

✔️ Šećer u prahu za posipanje 


U posudu prosijati brašno, dodati na kocke izrezan maslac sobne temperature, šećer, vaniliju, žumanjke, mileram i prašak za pecivo, pa sve sjediniti rukom u kompaktno dobro izrađeno tijesto. Zamotati u foliju i u frižider da odmara najmanje 30 min.

Zatim tijesto na pobrašnjenoj podlozi podijeliti na 4 dijela. Rasklagijati u pravougaonik, premazati džemom, pa zarolati sa strana prema sredini, ali da sredina ostane slobodna (cca 10 cm). Formirati pecivo i pažljivo prebaciti na papir u pleh.

Izmiksati bjelanjke uz postepeno dodavanje šećera čvrsto, zatim dodati koricu limuna i mljevene orašaste plodove. Sve špatulom sjediniti i napuniti slobodne prostore na pecivima. 

Peći u rerni zagrijanoj na 170° oko 30 minuta. Ohladiti ih pa posuti šećerom u prahu i rezati na kriške debljine 2-3 cm.

Djedov brk je spreman za jelo. Zaista je fantastičan i sam se topi u ustima.

Uživajte! 🥰❣️👍🏻





Primjedbe

Popularni postovi