"DJEDOV BRK"
Hello, šta radite danas?😁
Ako nemate pametnija posla, svi trk na djedov brk!😂😂😂
Mmmmm, predivan starinski kolač "Djedov brk", može i kao ideja za predstojeće praznike...👍🏻🥰
Prhko tijesto koje se topi u ustima, domaći džem od šljiva i još svašta nešto... Pročitajte, pogledajte slike i odlučite da li ćete probati.❣️💞
📌Prhko tijesto:
✔️500 gr brašna
✔️250 gr maslaca
✔️4 žumanjka
✔️5 kašika šećera
✔️1 vanilin šećer
✔️4 kašike milerama
✔️1 prašak za pecivo
📌 Premaz:
✔️ Džem od šljiva (može i bilo koji drugi)
✔️Nadjev:
✔️4 bjelanjka
✔️150 gr šećera
✔️rendana korica 1 limuna
✔️150 gr mljevenog mixa - bademi, indijski orah, neslani kikiriki
+
✔️ Šećer u prahu za posipanje
U posudu prosijati brašno, dodati na kocke izrezan maslac sobne temperature, šećer, vaniliju, žumanjke, mileram i prašak za pecivo, pa sve sjediniti rukom u kompaktno dobro izrađeno tijesto. Zamotati u foliju i u frižider da odmara najmanje 30 min.
Zatim tijesto na pobrašnjenoj podlozi podijeliti na 4 dijela. Rasklagijati u pravougaonik, premazati džemom, pa zarolati sa strana prema sredini, ali da sredina ostane slobodna (cca 10 cm). Formirati pecivo i pažljivo prebaciti na papir u pleh.
Izmiksati bjelanjke uz postepeno dodavanje šećera čvrsto, zatim dodati koricu limuna i mljevene orašaste plodove. Sve špatulom sjediniti i napuniti slobodne prostore na pecivima.
Peći u rerni zagrijanoj na 170° oko 30 minuta. Ohladiti ih pa posuti šećerom u prahu i rezati na kriške debljine 2-3 cm.
Djedov brk je spreman za jelo. Zaista je fantastičan i sam se topi u ustima.
Uživajte! 🥰❣️👍🏻
Primjedbe
Objavi komentar